Dva mjeseca prije Mozartove smrti premijerno je izvedena opera “Čarobna frula”

Opera “Čarobna frula” bila je posljednje remek djelo koje je Wolfgang Amadeus Mozart uspio napisati prije prerane smrti u 35. godini života. Opera je izvedena 30. rujna 1791. godine, a danas je doslovce najizvođenija opera u čitavom svijetu. Oni koji su se taj dan našli u Beču, imali su priliku poslušati premijeru posljednje opere koju će napisati veliki Wolfgang Amadeus Mozart. On je napisao skladbu, a njegov prijatelj Emanuel Schikaneder je bio zadužen za libreto.

“Čarobna frula” se sastoji od dva čina, od govorenih i pjevanih dijaloga u formi koja se zove Singspiel. Sama dramska radnja zasnovana je na fantastičnoj priči u čarobnoj zemlji iz bajke, a glavna tema je borba između dobra i zla. Svijet dobrote predstavlja veliki svećenik Sarastro, a svijet zla predstavlja zloglasna Kraljica noći. U cijelu priču upada artefakt poznat kao Čarobna frula, predmet magične moći za koji se svi bore – a mogao bi odlučiti pobjednika. Upravo je arija Kraljice noći jedan od najpoznatijih dijelova opere, ako ne i najpoznatiji dio iz svih opera zajedno. Tonovi u ariji su toliko visoki, da ih samo nekoliko koloraturnih sopranistica može otpjevati onako kako je Mozart zamislio.

I Mozart i Schikaneder bili su pripadnici tzv. slobodnozidarskog pokreta – masona, a različiti povjesničari upućuju da je upravo ova opera prožeta ideologijom slobodnog zidarstva. Dobri svećenik Sarastro predstavlja masone, dok rigidna kraljica noći predstavlja zli status quo.

 

Komentiraj