Dva kantona u Federaciji BiH proglašavaju epidemiju Covida 19

Tuzlanski i sarajevski kanton Federacije BiH proglasit će epidemiju korona virusa, odobrio je danas Krizni štab Federacije BiH, a objavila je Al Jazeera Balkans.

Pokrenuta je i inicijativa da se stanje epidemije proglasi u cijelom entitetu, potvrdio je pomoćnik Ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez nakon sjednice Kriznog štaba.

To je tijelo još jučer raspravljalo o mogućnosti da se epidemija proglasi u cijeloj Federaciji BiH, zbog naglog povećanja broja zaraženih Covidom 19, a odluka bi mogla biti donesena uskoro, nastavi li se povećavati broj zaraženih.

Epidemiologinja Jasmina Brkić-Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona potvrdila je proglašenje epidemije, objašnjavajući da to za sada ne bi trebalo značiti zatvaranje ugostiteljskih objekata i uvođenje policijskog sata. Inspekcija će pojačati kontrolu poštovanja socijalne distance i korištenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima.

Čerkez je izjavio kako je situacija pod kontrolom, ali i pozvao građane da poštuju protuepidemijske mjere. “Došlo je do popuštanja poštovanja mjera, a nije ih teško poštovati, to je nošenje maske, distanca, pranje ruku…”, kazao je Čerkez.

Od jučer je u BiH zabilježeno 60 novih slučajeva zaraze, od čega u Federaciji 38, a u Republici Srpskoj (RS) 22.

U Sarajevu je potvrđeno osam novozaraženih. Jučer ih je bilo šesnaest, a mediji su objavili kako se zaraza pojavila i među rudarima na širem području Tuzle.

U Doboju je umrla starija žena, kronična bolesnica zaražena koronavirusom.

Od početka epidemije u ožujku do danas, u BiH je zaraza potvrđena u više od 2900 slučajeva. Umrle su 162 osobe.

Komentiraj