Portal
Decoration icon

Milan Bandić

Dva dana nakon eksplozivnog intervjua Nacionalu, Bandićeva bliskog prijatelja kontaktirala je i ispitala policija

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO, Marko Prpic/PIXSELL

Dragutin Ferenčak dao iskaz PN Uskoku o Bandićevoj koruptivnoj hobotnici

Dragutin Ferenčak, osoba od najvećeg povjerenja bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je Nacionalu u prošlom broju otkrio nove nevjerojatne detalje o korupcijom i klijentelizmom nelegalno stečenoj Bandićevoj imovini, dao je svoj prvi iskaz PN Uskoku. Djelatnici PN Uskoka kontaktirali su ga svega dan nakon što je Ferenčak u Nacionalu progovorio o gadljivim razmjerima grabeži Bandićeve imovine. Ferenčak se njihovu pozivu odazvao u prošli četvrtak. Zadovoljan je kako se razgovor odvijao. Kako on o svemu tome ima neposredna saznanja, a i neke dokumente koji potvrđuju njegove navode, Ferenčaka je i PN Uskok prepoznao kao prvorazrednog svjedoka, koji može dati itekako veliki novi zamah u raskrinkavanju goleme Bandićeve koruptivne hobotnice, čiji eksponenti i danas u svom posjedu imaju ogromnu Bandićevu skrivenu imovinu.

Ferenčak i Bandić bili su bliski prijatelji još od 1974. kada se Bandić doselio u Zagreb. Bandić je u njega imao ogromno povjerenje pa ga je nakon što je postao zagrebački gradonačelnik, angažirao kao osobnog pomoćnika zaduženog za svoje osjetljive privatne i obiteljske poslove.

Bandić mu je vjerovao do te mjere da je Ferenčak prikupljao njegove osobne račune pa je imao uvid i u dokumentaciju koja već na prvi pogled otkriva golemi nesrazmjer između Bandićevih primanja, stečene imovine i novca kojim je raspolagao. O čemu, primjerice, svjedoče ispisi troškova Bandićeve kartice American Express koje Ferenčak i danas ima u svom posjedu.

Dragutin Ferenčak u Nacionalu je progovorio o razmjerima grabeži Bandićeve imovine. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Samo American Express Gold Card iz siječnja 2005. otkriva da je Bandić morao podmiriti 43.541 kunu samo za troškove učinjene mjesec dana prije toga. A u studenome 2014. ti su troškovi iznosili 20.833 kune. Sve to pokazuje da je Bandić već tada živio daleko iznad mogućnosti koje mu je pružala njegova gradonačelnička plaća. Ferenčak je Milana Penavu, Bandiću bliskog poduzetnika i kuma Bandićeve kćeri označio kao osobu koja čuva jako veliki iznos Bandićeve skrivene gotovine, ali i neke nekretnine.

Ferenčak je, među ostalim, funkcionirao i kao ključni logističar Bandićeve obitelji. Primjerice, prije par tjedana vozio je Vesnu Bandić u banku kako bi ondje položila 800 tisuća kuna Bandićeva novca za koje tvrdi da ih joj je predao Penava. Bandić mu je izuzetno vjerovao, čak do razine da mu je povjeravao neke svoje osobne tajne, uključujući one o toj svojoj velikoj skrivenoj imovini. Prije svega o nekretninama koje je za Bandića čuvao Penava, ali i drugi njemu bliski ljudi, jer je nominalno bila upisana na druga imena, a ne na Bandića. Ferenčak je s Bandićem i njegovom obitelji boravio u nekim od tih nekretnina i pokazao je Nacionalu gdje se nalaze. On o tomu ima neposredna saznanja, jer mu je o svemu tome Bandić osobno pričao.

Nakon Bandićeve smrti dramatično se razočarao zbog toga kako su se prema njegovoj obitelji počeli odnositi pojedinci koji su zahvaljujući prijateljstvu s Bandićem jako poslovno profitirali. Najviše ga je razočarao Penava, koji je nedavno od Bandićeve supruge i kćeri otkupio vikendicu u Strmini. Za to im je isplatio ukupno 200 tisuća eura, s tim da je u cijenu uračunao 100 tisuća eura koje im je od srpnja prošle godine već dao kroz pozajmice. Ferenčak je s njime u zategnutim odnosima nakon što mu je izravno zamjerio loš odnos prema Bandićevoj supruzi i kćeri.

Bandić i Ferenčak bili su bliski prijatelji još od 1974. kada se Bandić doselio u Zagreb. FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Ferenčak je Nacionalu otkrio lokacije gdje se nalaze neki Bandićevi skupocjeni satovi, progovorio je o bitki za njegove umjetnine, gdje su mu rekli da se nalazi Bandićevih sedam milijuna eura te kako su izgledala njegova prepucavanja s Penavom oko Bandićeve imovine koju je za njega čuvao, a do danas još nije ustupio Bandićevoj supruzi i kćeri. Nacional je i ranije pisao o dijelovima Bandićeve skrivene imovine.

U srpnju 2021. snimio je dronom 89 tisuća četvornih metara zemljišta i nekretnina s Bandićeve hercegovačke hacijende koje su naslijedile Bandićeva udovica i kći. Nakon Bandićeve smrti provedena je na području Hercegovine i ostavinska rasprava. Izvor s neposrednim saznanjima o tim zbivanjima iznio je za Nacional još neke krajnje intrigantne podatke o razmjerima Bandićeva bogatstva. Tvrdi da je jedan od Bandićevih odvjetnika (spol i podaci poznati redakciji Nacionala) nedugo nakon njegove smrti doputovao u Hercegovinu i praktički na prepad uvjerio Bandićeva rođaka da mu preda 150 tisuća eura u gotovini koji su se nalazili u sefu koji je Bandić držao u jednoj od svojih kuća. Bandić je, prema tvrdnjama istog izvora, koji zbog vlastite sigurnosti želi ostati anoniman, tih 150 tisuća eura držao u rodnom kraju „onako, da mu se nađe kad se s društvom zatekne u Hercegovini“.

Taj izvor navodi da je isti odvjetnik u drugom pokušaju htio preuzeti dodatnih 400 tisuća eura koje je Bandić ondje također navodno držao u gotovini. Ali to mu nije uspjelo. Isti izvor otkrio je Nacionalu identitet osobe za koju tvrdi da je kod javnog bilježnika u Hercegovini potpisala izjavu da je Bandiću dužna 400 tisuća eura. Tvrdi se da su slične izjave potpisala najmanje tri poznata hrvatska poduzetnika.

Ferenčak je pak javno izjavio kako u tvrtki Feal Bandić ima svojih pet milijuna eura, a kod Ranka Predovića, vlasnika tvrtke Pionir, još dva milijuna eura. Ferenčak bi se utoliko mogao prometnuti i u ključnog svjedoka koji bi mogao povezati konce policiji koja očito ima interesa raskrinkati Bandićevu koruptivnu hobotnicu, pa bilo i godinama nakon njegove smrti.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.