Dva Amerikanca i Rus poletjeli iz Kazahstana na ISS

EPA/ROSCOSMOS PRESS SERVICE

Ruska svemirska letjelica s posadom koju čine dva Amerikanca i jedan Rus poletjela je u srijedu navečer s kozmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu na dvodnevno putovanje do Međunarodne svemirske postaje (ISS).

U letjelici su ponijeli i nogometnu loptu koja bi trebala biti korištena u utakmici koja će se igrati na otvaranju Svjetskog nogometnoj prvenstva u Rusiji ove godine.

U Soyuzu MS-08 nalaze se američki astronauti Drew Feustel i Richard Arnold i ruski kozmonaut Oleg Artemijev, zapovjednika broda. Trebali bi na ISS-u provesti pet mjeseci.

Njihovim dolaskom broj ljudi na ISS-u bit će šest, jer su na svemirskoj postaji već Amerikanac Scott Tingle, Japanac Norishige Kanai i Rus Anton Skaplerov, koji se tamo nalaze četiri mjeseca.

Plan je da Skaplerov koji će se vratiti uoči početka nogometnog prvenstva koje se igra u lipnju i srpnju, sa sobom na Zemlju vrati i loptu.

Svemirska postaja, koja se kreće na visini od oko 400 kilometara, omogućuje znanstvenicima da vrše eksperimente koje bi bilo nemoguće provesti na Zemlji.

Komentiraj