Visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda u srijedu je upozorio kako bi sirijski grad Aleppo mogao postati ‘jedno ogromno groblje’, prenosi BBC. Stephen O’Brien zatražio je od Vijeća sigurnosti UN-a da zaštiti civile ‘zbog čovječanstva’.

“Zbog čovječanstva, tražimo – molimo – da učinite sve u vašoj moći da zaštitie civila i dopustite pristup dijelu Aleppa pod opsadom, prije nego postane jedno ogromno groblje”, rekao je O’Brien na hitnom zasjedanju Vijeća sigurnosti o krizi u Aleppu.

U posljednim napadima na grad ubijene su najmanje 34 osobe. Vladine snage i milicija tijekom vikenda su zauzele više od trećinu istočnog dijela Aleppa pod kontrolom pobunjenika.

Procnjenjuje se kako je više od 25 tisuća ljudi premješteno, a oni koji su ostali unutar grada toliko su gladni da su spali na skupljanje otpadaka. O’Brien je dodao kako postoje izvješća da pobunjenici sprečavaju civile da pobjegnu iz grada.

Aleppo je nekada bio najveći sirijski grad, te komercijalni i industrijski centar, prije početka pobune protiv predsjednika Bashara al-Assada 2011. godine. Tijekom gotovo cijelog građanskog rata podijeljen je na dva dijela – jedan kontroliraju vladine snage, a drugi pobunjenici.

Komentiraj