Visoki UN-ovi dužnosnici ‘barbarskim’ su nazvali ogenzivu sirijskog režima na grad Aleppo, prenosi CNN. Nakon kolapsa kratkotrajnog primirja, kojeg su dogovorile SAD i Rusija, sirijske su snage u nedjelju žestoko napade Aleppo, pri čemu je poginulo najmanje 85 osoba, a ozlijeđeno je još najmanje 300.

U nedjelju je održan hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem je glavni tajnik Ban Ki-moon rekao kako je zgrožen eskalacijom napada na Aleppo, te da korištenje bombi ‘razaračica bunkera’ dovodi nasulje do nove razine barbarstva.

Američka ambasadorica u UN-u Samantha Power kazala je da je ruska potpora Assadove smrtonosne ofenzive također barbarska. “Ono što Rusija sponzorira i radi nije protuterorizam, već barbarizam”, kazala je na sjednici Vijeća sigurnosti.

“Umjesto da teže miru, Rusija i Assad ratuju. Umjesto da pomažu da se dostavi humanitarna pomoć civilima, oni bombardiraju konvoje s pomoći, bolnice i spasitelje”, dodala je Power.

Neki dužnosnici istaknuli su kako je protekli tjedan bio je dan od najgorih u Siriji otkako je konflikt počeo, prije šest godina.

Komentiraj