EPA/STRATIS BALASKAS

Dužnosnici ne mogu potvrditi potonuće broda s 400 somalskih državljana

Egipatski, talijanski i grčki dužnosnici nisu mogli potvrditi izvješće britanske mreže BBC u ponedjeljak da je brod s 400 somalskih migranata potonuo u vodama Egipta dok je plovio prema Italiji.

Dužnosnici u Egiptu nisu mogli odgovoriti na upite talijanskih priobalnih straža koje koordiniraju operacije spašavanja u vodama između Italije i Libije i rekli su da nemaju podataka o brodolomu.

Egipatski dužnosnici potvrdili su da su pronašli šest tijela u nedjelju i spasili 108 migranata iz polupotopljenog gumenog čamca.

Grčke priobalne straže rekle su da ni one nemaju obavijesti o novoj tragediji, a veleposlanik Somalije u Egiptu na kojeg se pozivao BBC kad je prenio vijest o nesreći, nije bio dostupan, javlja Reuters.

U Ženevi je glasnogovornik UNHCR-a William Spindler rekao da njihovi “uredi u Egiptu, Italiji i Grčkoj pokušavaju istražiti dojave o nesreći no da je zasad ne mogu potvrditi”.

U međuvremenu je zabrinutost izrazio somalski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud u poriopćenju u kojem kaže kako imaju “izvješća da su mnogi Somalci poginuli u tragediji”.

Glasnogovornica Frontexa, agencija za operativnu suradnju na vanjskim granicama Europske unije, rekla je da nemaju potvrdu o nesreći.

Prema somalskim dužnosnicima brod je izgubio vezu s kopnom dan pošto je napustio Egipat.

Prije točno prije godinu dana 800 migranata utopilo se 110 km od libijske obale što je bila najveća katastrofa u Sredozemnom moru nakon Drugog svjetskog rata.

Komentiraj