Predsjednik Haškog suda (ICTY) Carmel Agius i glavni tužitelj Serge Brammertz u srijedu su Vijeću sigurnosti UN-a izrazili  razočaranje odlukom Srbije da ne izruči troje visokih dužnosnika Srpske radikalne stranke optuženih za nepoštivanje suda, ocijenivši to korakom unazad u suradnji Srbije s Haškim sudom.

“To je ozbiljan korak unazad po pitanju suradnju s Haškim i neprihvatljivo nepoštivanje prvenstva zakona Haškog suda nad domaćim zakonima Srbije, kako je to zacrtalo Vijeće sigurnosti”, rekao je Agius Vijeću sigurnosti UN-a predstavljajući izvješće o radu ICTY-a u proteklih šest mjeseci, uključujući i suradnju Srbije sa Sudom.

Viši sud u Beogradu je sredinom svibnja donio rješenje da nisu ispunjeni svi uvjeti za uhićenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića čije izručenje, optuženih da su utjecali na svjedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja, Haški sud traži već godinu i pol dana.  Haško tužiteljstvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužiteljstva da svjedoče u korist Šešelja, nudeći im protuusluge. Predstavnik Srbije pred ICTY-jem Saša Obradović u pismenom podnesku sudu istaknuo je da je Odjel za ratne zločine utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke za predaju i uhićenje okrivljenih.

Brammertz je izrazio žaljenje Ureda tužitelja ICTY-a što je “Srbija skrenula s puta pune suradnje sa Sudom” te također podsjetio Vijeće sigurnosti da Srbija već godinu i pol dana propušta sprovesti nalog Haškog suda za uhićenje tri osobe optužene za nepoštivanje suda. Istaknuo je da u ovoj završnoj fazi rada suda, suradnja države ostaje ključna za završetak mandata Haškog suda.

Brammertz je Vijeće sigurnosti također izvijestio da pozitivan trend u regionalnoj suradnji po pitanju ratnih zločina jenjava.

“Previše političara i javnih osoba poriču već prihvaćene istine, raspirujući etničke napetosti i ponavljajući nacionalističke slogane iz prošlosti”, rekao je haški tužitelj.

Predsjednik ICTY-a je izrazio odlučnost da se rad suda okonča do kraja 2017. Naglašavajući zajedničke napore Suda i Vijeća sigurnosti da se pravdi privedu odgovorni za najstrašnije zločine počinje u bivšoj Jugoslaviji, Agius je poručio da “iako su prošla dva desetljeća, i ako je to dugi i mukotrpan proces, moramo i nastavit ćemo se boriti protiv kulture nekažnjivosti, a za pozivanje na odgovornost i pravdu”.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač prošli je tjedan kazao da je Hrvatska uspjela integrirati u nacrt pregovaračke pozicije Europske unije prema Srbiji svoje temeljne zahtjeve među ostalim i punu suradnju Beograda s Haškim sudom, uključujući prihvaćanje svih odluka i presuda tog suda.

Komentiraj