Duterteov režim ubija djecu

Najmanje 120 djece od jedne do sedamnaest godina ubila je policija ili maskirani napadači u takozvanom “ratu protiv droge” koji je 2016. godine pokrenuo filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, objavila je u izvještaju Svjetska organizacija protiv mučenja (OMCT), upozoravajući da bi ta brojka mogla biti samo “vrh ledenog brijega”.

Izvještaj OMCT-a dokumentira ubojstva 122 djece između srpnja 2016. i prosinca prošle godine.

Prema istragama OMCT-a, gotovo 40 posto djece je pogubila policija, dok su ih više od 60 posto ubili nepoznati, često maskirani napadači, za koje se pretpostavlja da su bili u izravnom kontaktu s policijom.

Neka djeca bila su direktne mete, naročito ako su svjedočila ubojstvima, a druga su ubijena zbog zamjene identiteta ili kada prava meta nije pronađena.

OMCT upozorava da je riječ o politici države, te da se ubojstva ne kažnjavaju.

Rat protiv droge uzrokovao je i golemi porast hapšenja maloljetnika, pa su “prepuni centri u kojima su zatvoreni, a česta su i mučenja i zlostavljanja”, stoji u izvještaju.

Pandemija je samo pogoršala stanje: policijski sat uveden zbog korona virusa uzrokovao je više uhićenja. OMCT od Vijeća za ljudska prava UN-a traži da osnuje međunarodni istražni mehanizam o ubojstvima i mučenjima djece na Filipinima.

Komentiraj