Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte zatražio je u ponedjeljak Kongres da produži do kraja 2018. izvanredno stanje proglašeno na jugu filipinskog otočja protiv islamističkih i komunističkih pobunjenika.

U pismu parlamentarcima, koje je objavio njegov kabinet, šef države objašnjava da je produženje izvanrednog stanja nužno u južnoj trećini zemlje kako bi se zaustavila islamistička pobuna ali i suočilo s rastućom prijetnjom koju predstavlja komunistička gerila.

“Tražim od Kongresa da produži proglašenje izvanrednog stanja i ukine privilegij pozivanja na osobnu slobodu na čitavom otoku Mindanau tijekom godinu dana počevši od 1. siječnja 2018.”, piše u tom tekstu.

Predsjednik je nametnuo izvanredno stanje na Mindanau, otoku s 20 milijuna stanovnika, u svibnju zbog pobune džihadista Islamske države u gradu Marawiju.

Komentiraj

FOTO:EPA/ALFRED FRIAS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.