Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte počeo je u nedjelju povijesni posjet Izraelu koji odražava njegovu želju da smanji vojnu ovisnost o tradicionalnom američkom savezniku.

Taj četverodnevni posjet je prvi jednog filipinskog predsjednika nakon uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja prije 60 godina, dok je Manila u prošlosti prihvatila tisuće Židova koji su bježali od holokausta.

Izrael će pozorno pratiti posjet Dutertea posebice zbog izravnog izražavanja tog populističkog čelnika koji je izazvao skandal usporedivši se s Adolfom Hitlerom.

Filipinski predsjednik je stigao u pratnji brojnog izaslanstva, a u zračnoj luci Ben Gurion blizu Tel-Aviva ga je dočekao izraelski ministar komunikacija Ayoob Kara. Zatim je Duterte (73) otišao u Jeruzalem gdje će sudjelovati na susretu s članovima brojne zajednice Filipinaca koji rade u Izraelu.

Za ponedjeljak je predviđen susret s premijerom Benjaminom Netanyahuom, a u srijedu Duterte odlazi u Jordan.

U priopćenju izraelskog ministarstva vanjskih poslova stoji da je taj posjet za njih važan jer simbolizira snažne i bliske odnose dvaju naroda.

Komentiraj

PREKOEPA/KING RODRIGUEZ
Podijeli objavu
Prethodni članakU Rijeci otvoreni Dani židovske baštine
Sljedeći članakDinamo i Rijeka podijelili bodove
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.