Goran Kovačić/Pixsell

Duško Grabovac preuzima čelnu poziciju Luke Rijeka

Duško Grabovac, dosadašnji član Nadzornog odbora riječke Luke u petak je na sjednici Nadzornog odbora imenovan zamjenikom člana – predsjednika uprave Luke, objavljeno je poslijepodne u obavijesti Luke Rijeka na Zagrebačkoj burzi.  Čelnu funkciju Grabovac preuzima 1. svibnja, a mandat mu traje najduže do 31. prosinca 2019. godine. Imenovanje dosadašnjeg člana NO,  predstavnika mirovinskih fondova, u upravu poduzeća,  u skladu je sa Statutom Luke koji  omogućava da bilo kojeg člana uprave  privremeno, najduže godinu dana, može zamijeniti član NO.
Grabovac sada preuzima poziciju s koje je  prije mjesec dana odstupio Jedrzej Mierzewski, poljski  menadžer iz  OT Logisticsa, kompanije  koja je s 26,6 % dionica suvlasnik riječke Luke. Smjena Mierzewskog, kao i dolazak Grabovca na čelno mjesto Luke, najavljena je još početkom godine kada je i službeno potvrđeno ono što se već otprije znalo – da su rezultati poslovanja u 2018. godini izuzetno loši i da se poljski menadžer Mierzewski  u godinu dana pokazao nesposobnim voditi složeni lučki sustav. Izravna posljedica te nesposobnosti je, vidljivo je iz izvješća o poslovanju u 2018. godini, ostvareni gubitak od 29,9 milijuna kuna.  Nacional je još u srpnju lani, već nakon polugodišnjih rezultata prometa riječke Luke koji su pokazivali pad od 17% u odnosu na isto razdoblje 2017.,   upozorio da vladavinu  poljskog šefa u Luci Rijeka obilježava pad prometa i prihoda, „čistka“ srednjeg menadžmenta i nepodobnih, narušeni odnosi s klijentima i poslovnim partnerima, pri čemu su Nacionalovi izvori iz lučke branše njegovo upravljanje nazivali katastrofalnim. Da je  Luku doveo u duboku poslovnu krizu koja se odražava na cijeli prometni pravac potvrdilo je potom godišnje izvješće o poslovanju pa je bilo jasno da Mierzewski upravo zbog loših poslovnih rezultata i načina upravljanja najvećom hrvatskom lukom treba otići. Unatoč svemu tome nije smijenjen, pronađeno je elegantno rješenje – sam je dao ostavku na funkciju i zatražio sporazumni raskid ugovora što mu je osiguralo i otpremninu u visini šest mjesečnih plaća, iznos od 42 000 eura. U trenutku kad je podnio ostavku, protiv Mierzewskog, što je Nacional prvi otkrio, PU primorsko goranska u suradnji s Državnim odvjetništvom već je bila podigla  kaznenu prijavu zbog triju kaznenenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a vezano za „peglanje kartica“ u  privatne svrhe što sasvim dovoljno govori o razini osobnih načela po kojima je taj menadžer funkcionirao. U međuvremenu kaznena prijava stigla je u Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci koje provodi istraživanje kako bi odlučilo o prijavi.
Duško Grabovac sada preuzima, slobodno se može reći, Luku koju je Mierzewski doveo do ruba ponora, a tržište i dionici na pomorskom pravcu očekuju konkretne i brze poteze. Sugovornici nacionala. hr koji poznaju funkcioniranje lučkog sustava slažu se u ocjeni da mu neće biti lako i da će mu  otežavajuća okolnost biti balansiranje u složenim međuvlasničkim odnosima, misleći pritom na poljske suvlasnike koji su dosad s manje od trećine vlasništva, temeljem međudioničarskog ugovora OT Logisticsa i hrvatskih mirovinskih fondova, imali svog čovjeka na čelnoj poziciji poduzeća.
Iza  Grabovca,  iako se u javnosti najčešće spominju njegove sportske  funkcije, od HNK Rijeke i Hrvatskog nogometnog saveza do  FIFE i UEFE,  stoji bogata politička i poslovna karijera.  Početkom 90. bio je savjetnik predsjednika Vlade Hrvoja Šarinića, u danima stvaranja hrvatske države pomoćnik predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, radio je u Ministarstvu vanjskih poslova, a potom je bio predsjednik uprave Domusa, menadžer u Deloitte Touche, a posljednjih 17 godina karijere radio je u Allianzu najprije kao regonalni direktor, a potom savjetnik predsjednika uprave, mnogo komotnije pozicije nego je ova koju sada preuzima u Luci Rijeka.

Komentiraj