Đuroković: Neki se protive gradnji nasipa jer žele imati pogled na Kupu

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je za N1 kako gradnja nasipa protiv poplava kasni i zato što joj se dio mještana uz Kupu protivi jer “žele imati izravan pogled na Kupu”.

Govorio je o prošlotjednim poplavama. “Bile su predviđene i pijavice, u četvrtak nitko nije mogao predvidjeti da će pijavice biti baš u Čazmi i Grubišnom polju”, kazao je o prošlotjednim prognozama.

Postavljale su se box-barijere kako bi se obranilo od poplava, a Đuroković ističe da vreće nikad neće otići u povijest.

“Uvijek se govori kako to da još da radimo s vrećema. Vreće nikad neće otići u povijest, uvijek će trebati za područja izvan gradova, za neravne terene. Ove male vreće su najfleksibilnije i s njima možete što hoćete. Iznimno dobre su se pokazale i box-barijere koje koristimo u kombinaciji s tim malim vrećama”, pojasnio je Đuroković.

U Brodarcima su poplavile neke kuće, a Đuroković je objasnio zašto se s jedne strane Kupe podigao nasip, a s druge ne.

“Zato što do prije 5-6 godina gotovo da nije bilo nasipa oko Karlovca. Oko 30 godina je zapuštena obrana od poplava u Karlovcu. Nadogradili su se nasipi na jednom dijelu, ali još imamo frontu od više od 20 kilometara neizgrađenih nasipa. Dakle, ovo su sve nebranjena naselja”, rekao je Đuroković i dodao:

“Nije nama pukla obrana, da su nasipi pukli, nego ih nema. To se dogodilo i u Ozlju. Treba nadograđivati. Klimatske prilike su takve da trebamo sve više i brže nadograđivati.”

Kaže da se na nekim područjima kasni s izgradnjom jer se i dio mještana tome protivi. Navodi da se neki protive izgradnji nasipa jer žele imati izravan pogled na Kupu.

“Moramo ubrzati dinamku izgradnje da svi shvate da se ne može samo sebe gledati, da im treba izravan pogled na rijeku Kupu. Dovoljna su jedan ili dva prijepora da nam zaustave parlcelacijske elaborate. U Brodarcima smo izgubili godinu i pol ili dvije samo na papire jer smo morali mijenjati projektna rješenja zbog protivljenja dijela stanovništva, u istim tim Brodarcima koji su sada stradali”, istaknuo je Đuroković.

Naglasio je da ćemo sve češće imati ovakve prirodne ekstreme, i sušna i kišna razdoblja. “Kupa u 55 godina nije imala ovake protoke. Moramo se navići da postoje prirodni ekstremi na koje ne mogu odgovoriti ni Nijemci. Oni su pri istim takvim kišama izgubili više od stotinu života. Budimo zahvalni i podneblju koje imamo, imamo i dobar sustav obrane od poplave. Pozivam sve da pri gradnji razmišljaju gdje će izgraditi kuće.”

“Priroda prijeti i uvijek je jača od nas, a mi se moramo truditi minimalizirati štete”, zaključio je.

Komentiraj