Đuro Sessa i anonimizacija: “Bitno je sagledati ne samo kako su sudovi sudili, već i kako su kome sudili”

Maja Đerek, zviždačica iz Državnih nekretnina i odvjetnica Viktorija Knežević prošlog su tjedna predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića upoznale s manipulacijama njegova prethodnika Đure Sesse sa sudskom praksom, donosi Nacional u svom novom broju.

Naime, kako piše Dragan Đurić, Sessa je godinama nastojao uskratiti svu sudsku praksu od javnosti i pokrivao taj svoj stav potrebom da se iz sudskih presuda uklone identiteti stranaka, što se stručno naziva anonimizacijaPrema riječima i Viktorije Knežević i Maje Đerek, informacijski sustav SupraNova, smješten na internet stranicama Vrhovnog suda, ne omogućuje korisnicima sudova i Ministarstva pravosuđa uvid u sve sudske presude, nego samo uvid u njih – deset posto.

Ta činjenica, kažu Nacionalove sugovornice, odvjetnike onemogućuje u kvalitetnom pisanju revizija, pa onda i njihovim klijentima onemogućuje dostupnost potrebne pravne zaštite.

“Naš Zakon o pristupu informacijama kaže da ako neko tijelo javne vlasti ima neku bazu podataka, onda je dužno građanima omogućiti njeno korištenje. Poslala sam zahtjev u veljači 2021. godine, a oni su me odbili. Rekli su da tih 90 posto nedostupnih presuda nije anonimizirano”, ispričala je Viktorija Knežević i dodala kako je izuzetno bitno ne samo sagledati kako su sudovi sudili, već i kako su kome sudili.

Cijeli članak Dragana Đurića o upozorenju Maje Đerek i Viktorije Knežević predsjedniku Vrhovnog suda o tome kako je njegov prethodnik Đuro Sessa od javnosti skrivao većinu sudskih presuda pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj