Đurđević: “Suci se biraju isključivo po kriterijima podobnosti, a Vrhovni sud treba jačati”

Vrhovni sud izgubio je ovlast ujednačavanja sudske prakse u kaznenim predmetima i u tom je pogledu dekonstitucionaliziran, zbog osnivanja Visokog kaznenog suda, izjavila je u srijedu navečer u emisiji HTV-a Otvoreno predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević.

Suprotno mišljenje iznijela je kandidatkinja i sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Peto Kujundžić, koja Vrhovni sud zamišlja sa sedam, umjesto sa sadašnjih 36 sudaca.

“Nisam željela da izbor predsjednika Vrhovnog suda ispadne smiješan. A smiješno je, i možda žalosno, kada imamo prijepore oko toga kako ćemo izabrati predsjednika Vrhovnog suda, jedan autoritet, jednu osobu koja bi trebala zračiti time da pokazuje građanima kako je pravo i pravda za sve građane ista”, kazala je Kujundžić.

Zlata Đurđević, koja je kandidatkinja predsjednika Republike ali je ne podržava HDZ-ova parlamentarna većina, ustvrdila je kako je “politika jako puno štete nanijela hrvatskom sudstvu”. “Suci se biraju isključivo po kriterijima podobnosti. Još nismo naučili da sudstvo mora biti neovisno”, rekla je Đurđević, koja premijerovu izjavu da ju je “predsjednik Republike provukao kroz blato” smatra “vrlo nespretnom”.

Đurđević je kazala kako je dio njezinog programa reorganizacija sudstva u cilju jačanja Vrhovnog suda. Kazala je, također, da bi Hrvatska, u slučaju da suci sami biraju predsjednika Vrhovnog suda, postala autokracijom, jer bi time bila uklonjena posljednja veza hrvatskog sudstva s izbornim legimitetom. Đurđević stoga smatra da predsjednik i premijer, koji su izraz posrednoga ili neposrednog izbornog legitimiteta, trebaju i dalje birati predsjednika Vrhovnog suda, kako je to predviđeno i Ustavom.

Odvjetnik Šime Savić, kandidat za čelnika Vrhovnog suda, ne smatra da ima korupcije u hrvatskom sudstvu i kaže da većina sudaca radi pošteno, savjesno i predano. “Manji je dio sudaca koji su korumpirani i taj kukolj predsjednici sudova trebaju odstraniti iz sudstva. Ali mislim da je glavni problem koji muči građane stvarno pravo, vlasništvo, zemljišne knjige, obvezno pravo, ugovori, odštete, ovrhe jer su ti predmeti 80 posto na sudu. Glavni problem sudovanja je ‘parnica'”, kazao je Savić.

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Davor Derenčinović ustvrdio je kako je pravosuđe “iznimno zatvoren sustav” koji probleme generira iznutra, pa je dodao kako smatra da bi sami suci i pravosudni dužnosnici trebali biti samokritičniji.

Nijedan sudionik emisije nije iznio konkretan prijedlog kako riješiti sadašnju pat poziciju, u kojoj predsjednik Republike za predsjednicu Vrhovog suda predlaže kandidatkinju koju parlamentarna većina ne prihvaća.

Komentiraj