Đurđević ne odustaje od kandidature za šeficu Vrhovnog suda: “Nisam imala kontakt s Milanovićem, prvi put smo se sreli u ožujku”

Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i jedna od petero kandidata za šefa Vrhovnog suda, gostovala je u četvrtak na RTL-u.

Đurđević ima podršku lijevo-liberalne oporbe, dok je HDZ-ovci prozivaju da je sudjelovala u Milanovićevom nezakonitu procesu.

No, Zlata Đurđević tvrdi da nije imala nikakve kontakte s Milanovićem te je izrazila svoje mišljenje o tomu zašto je njegova prva kandidatkinja.

“Prvi put smo se susreli početkom ožujka kad me pozvao na razgovor vezano za kandidaturu za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske. On je rekao da je bilo pet kandidata, da je obavio razgovore s njima i da se odlučio za mene. Smatram da sam ostvarila izuzetne uspjehe u svom poslovnom životu.

Redovita sam profesorica kaznenog procesnog prava. Bavim se i pravosuđem općenito i kaznenim pravosuđem i ljudskim pravima. Imam i međunarodna priznanja i ugled. Imam preko sto objavljenih radova, preko 100 javnih izlaganja”, rekla je Đurđević.

Neće odustati od kandidature

Kaže da nije razmišljala o odustajanju od pozicije unatoč tomu što je 70 saborskih zastupnika protiv nje.

“Programi su tek dostavljeni predsjedniku, tek su stavljeni u javnost, mislim da je naša politika ipak sazrela u odnosu na 90-e i da će cijeniti stručnost, izvrsnost, etičnost, a ne podobnost ili neke iskonstruirane i manipulativne tvrdnje koje zapravo nemaju utemeljenja u pravu”, rekla je.

Dotaknula se i pitanja zašto se nije javila na prvi poziv na natječaj.

“Ja sam se javila u siječnju za Europski sud za ljudska prava. To je u to vrijeme bila moja intencija, bila sam i na intervjuima. Nekako se ne javljam na više takvih pozicija istovremeno. Osim toga ovo je pozicija za koju sam smatrala da imam karakteristike, ne znam, možda neki naši raniji razgovori mene i predsjednika Milanovića mi nisu davali nadu da bi on mene predložio.

Predsjednik je ustavni predlagatelj, mislim da to nije isto kao kada se javljate za Ustavnog suca. Jer ovdje Ustav, kao i kod glavnog državnog odvjetnika, predviđa ne samo da vas bira neko političko tijelo, nego da vas i predlaže predsjednik, tj. Vlada”, rekla je Đurđević za RTL.

Komentiraj