Dunja Mazzocco Drvar: “Idemo sve brže k tome da Hrvatska postane polupustinjsko područje”

Nakon prošlogodišnje sušne godine mnoge je iznenadilo kišovito proljeće. Konkretnoj stabilizaciji vremena ne nazire se kraj, barem ne do kraja svibnja.

Situaciju je u emisiji Klimatska budućnost N1 televizije komentirala Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

“Idemo sve brže k tome da Hrvatske postane polupustinjsko područje jer je na Mediteranu koji osjeća klimatske promjene puno jače nego nekakav svjetski prosjek. Kod nas je već sad veliki problem suša. U našim štetama od klimatskih i vremenskih ekstrema 30% otpada na suše, što pokazuje da je to vremenske nepogoda s kojom već sad imamo najviše problema. Ali, odmah iza suše dolazi i poplava. To je ono što je ključno za klimatske promjene, to su ti snažni ekstremi, imali smo priliku vidjeti poplave i vidimo da ćemo s tim imati sve više i više problema. Nakon jedne godine koja je izrazito sušna kao prošla godina 2022., nije čudno da će uslijediti jedna ovakva koja je izrazito kišna.”

Mazzocco Drvar komentirala je i hrvatske klimatske ambicije:

“Trenutno se radi najviše na donošenju novog europskog zakonodavstva”, potvrdila je Mazzocco Drvar.

“Uskoro smo gotovi s tim, sad se donose jedna po jedna uredba, i onda će sljedeći korak biti uvođenje tih novih propisa novog europskog paketa klimatskog Fit for 55 u naše zakonodavstvo, a to će onda značiti da se moraju donositi ne samo zakoni i uredbe, nego da treba postaviti i nekakve provedbene mehanizme i pred nama je veliki put da ostvarimo ono što smo si zadali europskim zelenim planom da pretvorimo u pravu akciju odnosno da to zakonski propišemo.”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner