Dumbović: “Ako se dokaže kriminal u obnovi, Petrinja će tužiti državu”

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović komentirao je u nedjelju stanje u Petrinji, obnovu nakon potresa te poslijeratnu obnovu.

“Imamo svaku večer nemilu noć, slabo spavam, ali dosta mi je dva-tri sata i ujutro imam onu pozitivnu energiju i dižem se kao da sam spavao osam sati. Ni u jednom trenutku nisam se ustao drugačije osim kao čovjek koji je spreman preuzeti odgovornost”, rekao je Dumbović gostujući u emisiji ‘Točka na tjedan’ N1 televizije.

Dodao je da se prvih dana nakon potresa na terenu dosta improviziralo. U to vrijeme, kaže, ni sami nisu zbali gdje se nalaze. “To je bio jedan šok gdje smo bili baš potreseni sa snažnim potresima. Prva faza bila je borba za svakog čovjeka, kako zbrinuti čovjeka u toj hladnoći i nevremenu, kako savladati emocije i odrediti prioritete. Kad pogledam da je i sama država u roku sat vremena bila tu, nema prigovora. Ovo sve ostalo smo improvizirali kako smo mogli jer su svi, ali baš siv htjeli pomoći Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji”, rekao je Dumbović.

S predsjednikom države i predsjednikom Vlade tada je svakodnevno komunicirao, kao što sada svakodnevno komunicira s načelnikom Stožera za obnovu, potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u subotu je najavio da će obnova Banovine započeti već u proljeće. Dumbović kaže: “Taj dio informacije i početka obnove, mislim da se svi bojimo tog pitanja i da taj datum nitko ne želi ispaliti, ali ako ga bude ispalio – ispalit će ga poslije izbora. Želim da se počne proporcionalno graditi, a ne po političkom ključu. Žinić to može reći jer je župan. Može nešto reći ako to zna, ali ako to zna Žinić, to bi trebala znati i gradonačelnica Kristina Ikić i gradonačelnik Petrinje. Očito on znao nešto što ja ne znam”.

Iako je područje Banovine obnavljano nakon rata, pojedini objekti urušeni su u razornom potresu. “Ovaj potres je otkrio dosta toga, puno toga je isplivalo, dao je poruku upozorenja da nije običan potres koji će potresti jednom i otići, nema ga . Kad sam vidio što se sve treba napraviti i ispitati kroz službe u našoj obnovi, osjetio sam tugu u razgovorima. Je li moguće da su postojali ljudi koji su odradili nešto da bi to danas-sutra bilo na štetu čovjeka u jednoj obnovi, u jednom entuzijazmu povratka poslije Oluje u Petrinju. Imali smo ljude koji nisu prezali od ničega da u jednoj obnovi dođu do novaca, a iza svega toga je čak stajala struka. I danas neki pojedinci kažu da je struka bila više plaćena da bi onda bilo bolje”, rekao je i zaključio da će grad Petrinja tužiti državu ako se to dokaže.

Komentiraj