Hina

‘Dum spiro spero’ nagrađen na Filmskom festivalu u Krakovu

Redatelj Pero Kvesić osvojio je nagradu ‘Zlatni rog’ za redatelja najboljeg filma “Dum spiro spero” na 57. izdanju Filmskog festivala u Krakovu, koji se održao od 28. svibnja do 4. lipnja, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Kvesićev debitantski uradak prikazan je u međunarodnom natjecateljskom programu dokumentarnih filmova.

“Autora nagrađujemo jer nam je pokazao ljepotu života i ljubavi i kako pronaći snagu da se s vlasititom smrtnošću nosi na šaljiv i dostojanstven način”, ističe žiri u obrazloženju nagrade. U žiriji su bili redatelj i producent Paweł Lozinski, producentica, filmska selektorica i filozofkinja Cintia Gil, redatelj i producent Miroslav Janek, producent Marek Rozenbaum i filmska kritičarka Julia Teihmann.

Redatelju je pripala i novčana nagrada u protuvrijednosti od oko 50.000 kuna (7000 eura), a ovo je još jedna u nizu nagrada filmu, koji je je prošle godine proglašen najboljim na Liburnia film festivalu i talijanskom Festival dei Popoli, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio Grand prix. Na Pulskom filmskom festivalu dobio je Nagradu Vedran Šamanović.

Također, u natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazana je i “Putujuća zemlja” Vessele Dantcheve i Ivana Bogdanova, animirani film kojeg je koproducirao hrvatski Bonobostudio. Nagradu ‘Zlatni zmaj’ za najbolji film u toj kategoriji dobio je redatelj Matteo Gariglio za švicarsko-argentinski film “En La Boca”.

Filmski festival u Krakovu je jedna od najstarijih europskih priredbi posvećenih dokumentarnom, animiranom i kratkometražnom filmu. Srž događanja su četiri jednakopravna natjecateljska programa – dokumentarni, kratkometražni, nacionalni poljski program i natjecanje dokumentarnih filmova o glazbi DocFilmMusic.

Komentiraj