ĐUKANOVIĆ: “Sve dok su žive velikodržavne ideologije ne prestaje opasnost od novih stradanja”

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je u subotu da je genocid u Srebrenici zajednička sramota svih koji ga nisu spriječili, ističući kako opasnost od takvih zločina ni danas nije prošla.

U videoporuci je crnogorski predsjednik izrazio iskreno žaljenje što nije mogao osobno doći u Potočare, te je naglasio da je Srebrenica sinonim zločina, ali da se mora učiniti sve da bude i sinonim pravde.

„Genocid u Srebrenici, koji je zajednička sramota svih koji ga nisu spriječili, i nas i međunarodne zajednice, svjedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavog rata, vječita opomena i podsjećanje za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne, ni sigurne budućnosti“, rekao je Đukanović.

Podsjetivši da je prošlo četvrt stoljeća od najvećeg stradanja na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, Đukanović se zapitao kako je moguće da na ovom tlu na kraju 20. stoljeća nastane monstruozna misao o istrebljenju jednog naroda.

„Nema jednoznačnog odgovora. Najtočnije je reći da se genocid u Srebrenici može objasniti poviješću koja mu je prethodila. Takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodržavnim ideologijama”, rekao je on dodavši da su one postojale a da i danas nažalost postoje na našim prostorima.

“One su izvorište zla i stradanja, i platforma za udruživanje zločinaca. Sve dok takve ideologije žive, dok imaju sljedbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovaraju nove, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja”, poručio je Đukanović.

Komentiraj