EPA/BORIS PEJOVIC

Đukanović predložen za predsjednika Crne Gore

Čelništvo crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) predložilo je Mila Đukanovića za svoga kandidata  na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori 15. travnja.

Osim Đukanovića, koji je imao najveću podršku u stranci, jedan od prijedloga za predsjedničkog kandidata bila je bivša ministica obrane Milica Pejanović-Đurišić.

Do sada je Državno izborno povjerenstvo potvrdilo predsjedničke kandidature Vasilija Miličkovića, Hazbije Kalača i Marka Milačića, a svoje sudjelovanje najavili su i Mladen Bojanić, Draginja Vuksanović, Goran Danilović i Dragan Hajduković.

Rok za podnošenje kandidatura za predsjednika Crne Gore je do 26. ožujka.

Procjene analitičara su različite, od pobjede Đukanovića već u prvom krugu, do toga da će odlučiti borba između njega i Mladena Bojanića, bivšeg zastupnika u crnogorskom parlamentu koji se nametnuo kao neovisni kandidat koji je okupio većinu oporbenih stranaka.

Đukanović je nedavno izjavio da na njegovu kandidaturu neće utjecali bilo čije sugestije ili pritisci ni s Istoka ni sa Zapada, dodajući “da nitko i nikada, bilo iz Rusije ili Amerike, s njim nije razgovarao jezikom ucjena”.

Đukanović (55) je već desetljećima na vlasti u Crnoj Gori gdje je četiri puta bio premijer a od 1998. do 2002. i predsjednik države.

Aktualni crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je na Cetinju da kao nasljednika vidi upravo čelnika svoje stranke Mila Đukanovića i dodao da “njegova osoba ima jamstvo obrane vrijednosti države”.

Komentiraj