ĐUKANOVIĆ: “EU treba Zapadni Balkan”

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u Bruxellesu, nakon sastanka čelnika zemalja Zapadnog Balkana sa odlazećom šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini, da su tijekom zajedničke večere dominirale ocjene da su posljednje odluke Europske Unije razočaravajuće te da su te odluke ugrozile vjerodostojnost europske politike prema zemljama te regije.

Čelnici zemalja članica Europske unije nisu se se sredinom listopada suglasili o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je izazvalo veliko razočaranje  kritiku europske politike na Zapadnom Balkanu.

“Svim ljudima koji se u Bruxellesu bave stanjem na Balkanu je jasno da su zemlje Zapadnog Balkana itekako potrebne EU. Imamo jednu trenutnu konfuziju u tim odnosima, ali ne posustaje optimizam da je budućnost naša u Europskoj uniji i da mjesto u EU čeka na zemlje Zapadnog Balkana”, kazao je Đukanović za crnogorske medije u Bruxellesu.

Pored Đukanovića, oproštajnoj večeri koju je organizirala Federica Mogherini prisustvovali su i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Hašim Thaci, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i tročlano predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

“Večera je zamišljena kao oproštajna i kao točka na period jedne uspješne suradnje i partnerstva između Europske komisije i europske službe za vanjske poslove i zemalja Zapadnog Balkana, a zahvaljujući spletu raznih okolnosti koje se tiču našeg regiona i njegove perspektive, zaista je večera bila radna”, rekao je Đukanović za RTCG.

On je podsjetio da je Crna Gora otpočela proces pristupanja prije sedam godina i to pod jasnim pravilima igre koja se sada, kako navodi, nakon tih sedam godina, dovode u pitanje. Đukanović smatra da ovakva politika nije u najboljem europskom interesu.

“Mi nismo samo zemlje Balkana, već smo i europske zemlje koje imaju i potrebu i mogućnost da govore o perspektivi naše zajedničke europske kuće. Sa našeg gledišta, razumjeli smo ovu poruku i spremni smo da se suočimo sa njom i da u svom sustavu porazgovaramo kako dalje”, kazao je Đukanović.

Đukanović kaže da je poruka Mogherini na kraju bila da očekuje kontinuitet politike proširenja, dok su kako je rekao zemlje Zapadnog Balkana riješene da usvajaju sistem europskih vrijednosti, i da teže europskom kvalitetu života.

„Želimo da vidimo kako da nastavimo tu politiku u izmijenjenim okolnostima. Želimo da i kroz jedan otvoren dijalog sa EU dobijemo jasan odgovor na neka pitanja koja se zadržavaju kao otvorena, iako se nama čini da se poruke od strane relevantnih adresa iz EU mogu dosta jasno pročitati, ” zaključio je Đukanović.

Komentiraj