DUGOROČNA PROGNOZA Provjerite kakvo nas vrijeme očekuje ovog proljeća

Daniel Kasap/PIXSELL

‘Ludi’ meteorološki siječanj donio nam je najviše globalne temperature u povijesti mjerenja, od 1880. godine. Srednja temperatura na planetu bila je za 1,04 Celzija viša od prosjeka za 20. stoljeće, dok je temperatura oceana bila rekordna.

Ipak, meteorologinja RTL-a Dunja Drvar Mazzoco ističe kako siječanj u Hrvatskoj nije bio rekordan. “Dapače, prošli i pretprošli siječanj bili su znatno topliji od ovogodišnjeg”, kaže.

Drvar Mazzoco je najavila još jedno zatopljenje ovog vikenda, a potom nas oko 23. veljače čeka zahladnjenje s kojim će ponovno pasti malo snijega. “Snijega će sigurno biti u gorju, a moguće je da i u nizinama još vidimo koju pahulju. Nakon toga uslijedit će prohladno i uglavnom suho vrijeme, a kraj mjeseca bit će nešto oblačniji uz veću vjerojatnost za kišu”, kaže meteorologinja.

Proljeće nam, kaže Drvar Mazzoco, nosi i žestoke oluje i dilje periode vrućina. “Na Atlantiku će najvjerojatnije i dalje prevladavati anticiklonalni greben, odnosno greben visokoga tlaka, zbog kojega će se, primjerice, na južnom dijelu Pirenejskog poluotoka nastaviti suša, što bi moglo utjecati na urod maslina i cijene ulja. Upravo zbog te anomalije, u europsko će kopno češće prodirati oceanski zrak pa se u zapadnoj Europi očekuju česte oluje. Ti će atlantski prodori nadopunjavati alpski snježni pokrivač, barem do Uskrsa”.

Najavljuje kkao je u zapadnom dijelu Hrvatske velika vjerojatnost čestih proljetnih oluja s pojačanim vjetrom, tučom i izljevima velike količine napadale kiše. “S druge strane, na istoku i jugu zemlje očekuje se jači utjecaj tople anomalije s istoka kontinenta. To znači da se već u drugoj polovini proljeća očekuju dulji periodi s gotovo ljetnim vrućinama. Sve u svemu, iznadprosječna toplina se nastavlja i u sljedećoj sezoni, a hoćemo li opet bilježiti i neke rekorde, vidjet ćemo uskoro”, zaključuje Dunja Drvar Mazzoco.

Komentiraj