Duga tradicija prvoaprilskih šala, prvi zapisi o ovakvoj praksi datiraju iz 14. stoljeća

Podvale za 1. april, odnosno travanj, imaju dugu tradiciju, a prvi zapisi o ovakvoj praksi datiraju iz 14. stoljeća. Pojava masovnih medija omogućila je šaljivdžijama da nasanjkaju veći broj ljudi nego ikada prije. Novinske, radijske i televizijske kuće svojim korisnicima priušte vrlo kreativne podvale koje se nerijetko planiraju cijelu godinu i budu izvedene vrlo uvjerljivo.

Britanski BBC je 1980. godine objavio vijest kako je odlučeno da Big Ben bude digitaliziran kako bi London išao u korak s vremenom. Objava je izazvala strašnu reakciju publike koja je zvala redakciju ogorčena tim ‘skandaloznim’ potezom i uništavanjem kulturne baštine. Japanska podružnica BBC-a je objavila kako će dijelovi sata biti poklonjeni prvoj četvorici slušatelja koji se jave. Jedan japanski pomorac iz broda negdje u Atlantiku se odmah javio na oglas.

Godinu nakon vijesti o Big Benu pažnju je zaokupila još jedna šala u kojoj su glavni akteri bili Britanci i Japanci. Daily News je objavio priču o nesretnom japanskom maratoncu Kimo Nakajimi, koji je nastupio na maratonu u Londonu, no zbog greške u prijevodu je pomislio kako treba trčati 26 dana, a ne milja. Navodno je Nakajima trčkarao cestama diljem Velike Britanije, a organizatori su ga pokušavali pronaći. Greška u prijevodu je pripisana jednom od direktora Timothyju Briantu koji je za ovu priliku izjavio kako mu je žao što je došlo do zabune, no kako on japanski uči samo dvije godine te da ista nije počinjena namjerno. Par čitatelja je javilo kako su susreli Nakajimu kako trči.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner