Dug veledrogerijama: “Ako netko zatreba lijek, a nema ga, neće ga dobiti”

Pedsjednik Uprave Oktalpharme Ivan Klobučar u utorak je za N1 televiziju komentirao probleme s neplaćanjem veledrogerijama, nakon što je Medika odlučila obustaviti isporuku lijekova svim bolnicama, osim onoj u Lovranu.

“Ne bi bilo korektno da komentiram poslovne odluke mog konkurenta, iako ih u potpunosti razumijem, jer nama se svima prelila čaša već odavno, ali smo iz nekog, nama, čak i meni sasvim nepoznatog razloga, i dalje nastavili sa svojim poslom”, rekao je Klobučar.

Dodao je da ih potpuno ignoriraju i Vlada, Ministarstvo zdravstva, HZZO i ministar Beroš. Već tri mjeseca, kaže, ministra mole i kume za sastanak i bilo kakvo rješenje. Klobučar kaže da se dug približava šest i pol milijardi kuna, ljekarni i bolnica, dospjelom i nedospjelom.

“Ove godine su samo dvije fakture, od njih 12, plaćene ljekarnama, danas je najava još jedne fakture, očito je netko shvatio da je došlo 12 i pet, a ne pet do 12, a bolnicama je oko 30 posto naplaćeno u zadnja tri mjeseca, ono što smo isporučili”, istaknuo je.

Klobučar je rekao da je stanje, nažalost, došlo dotle da će tek sad netko od odgovornih shvatiti, i to ‘preko leđa pacijenata i svih ostalih koji za to nimalo nisu krivi’. Ako nekome zatreba lijek, a nema ga – onda ga, kaže Klobučar – beće dobiti. “Napokon netko to mora izreći”, odgovorio je.

“Nama duguju gotovo sve bolnice, ne znam postoji li ijedna u Hrvatskoj koja posluje po zakonu, to je 60 dana. U potpunoj ili djelomičnoj blokadi nam je 35 bolnica i taj krug će se, ako se nastavi ovako, širiti”, poručio je.

Iz Ministarstva zdravstva, navodi, tri im mjeseca nisu odgovorili niti na jedan dopis. “Uvršteni su neki skupi lijekovi u budžet HZZO-a, a uopće nije povećan budžet, dakle to je plan koji nema veze s realnošću. A to je opet kriv netko tko ga je radio”, zaključio je Klobučar.

Komentiraj