Duda pozvao Milanovića na stvaranje europskog zdravstvenog mehanizma

Poljski predsjednik Andrzej Duda pozvao je u pismu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića na stvaranje europskog mehanizma medicinske sigurnosti, provođenje zajedničkih istraživanja i zaokret u međunarodnoj politici u jeku pandemije koronavirusa.

“Želio bih da 2020. godina bude zapisana u povijesti, ne samo kao vrijeme izbijanja globalne pandemije covid-19, već i kao prekretnica nove međunarodne politike”, napisao je poljski predsjednik Milanoviću.

Upozorio je da je trenutna kriza pokazala da “zemljopisna udaljenost, bogatstvo, vojna snaga nisu jedini načini za pružanje učinkovite zaštite našim građanima i zemljama”.

No, primjećuje da zemlje mogu biti solidarne u krizi i surađivati – darivanjem medicinske opreme i pružanjem medicinske pomoći.

U pismu je pozvao hrvatskog kolegu na stvaranje europskog mehanizma medicinske sigurnosti koji bi uključivao “koordinaciju proizvodnje i distribucije medicinske zaštitne opreme” te na “provedbu zajedničkih znanstvenih istraživanja u području biotehnologije”.

Duda smatra da bi europske vlade trebale zajednički osigurati uravnotežen razvoj zemalja i dati “novi impuls” poticanju proizvodnje u Europi.

“Mi, kao Europa, moramo ponovo postati velika, inovativna ‘proizvodna radionica’, primjerena zahtjevima današnjice”, napisao je.

Poljski predsjednik dodaje da se ne smije zanemariti provođenje međunarodnog i humanitarnog prava, borba protiv klimatskih promjena te očekuje jačanje vojne sigurnosti.

Komentiraj