Duda: “Čuvati sjećanje na Auschwitz da se povijest ne ponovi”

Poljski predsjednik Andrzej Duda pozvao je u nedjelju svijet da očuva sjećanje na zvjerstva počinjena u logoru smrti Auschwitzu kako bi se spriječilo da se povijest ponovi.

“Imam privilegij i čast obnavljanja (poljske) obveze … da se čuva sjećanje i istina o tome što se ovdje dogodilo”, rekao je Duda na mjestu bivšega nacističkog logora smrti na 75. obljetnicu oslobođenja.

Duda je pozvao goste okupljene u Auschwitzu da slijede “zajedničku obvezu preuzetu pred posljednjim preživjelima i svjedocima: da nastave nositi u budućnost poruku i upozorenje s ovog mjesta za cijelo čovječanstvo”.

Također je kritizirao iskrivljavanje povijesti II. svjetskog rata.

“(Nijekanje) zločina genocida i holokausta kao i instrumentalizacija Auschwitza kako bi se postigao bilo koji zadani cilj oskrvnuće je sjećanja na žrtve”, rekao je predsjednik.

On je zajedno s više od 20 šefova država i vlada sudjelovao na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenauu. Hrvatsku predstavlja premijer Andrej Plenković.

Središnja manifestacija održava se pokraj takozvanih Vrata smrti u Birkenauu, platformi za istovar iz vagona na željezničkom ulazu u logor, gdje su osim Dude govorili i neki od preživjelih zatočenika.

Auschwitz-Birkenau bio je najveći od njemačkih koncentracijskih logora i onaj u kojem je najviše ljudi ubijeno. Jedini je očuvan kakav je bio kad su ga Nijemci napustili pred nadirućom Crvenom armijom.

Bio je dio goleme i nemilosrdne mreže koncentracijskih logora uspostavljenih u sklopu Hitlerova “konačnog rješenja” istrebljenja deset milijuna europskih Židova. Ondje je ubijeno više od 1,1 milijuna ljudi.

Komentiraj