Duchamp je redefinirao umjetnost, a kad mu je dosadila – postao je šahovski majstor

Punim imenom Henri-Robert-Marcel Duchamp, danas poznatiji kao Marcel Duchamp ili čovjek koji je do temelja uzdrmao svijet umjetnosti u 20. stoljeću. Rođen je 28. srpnja 1887. godine u jednom selu na sjeveru Francuske, a ostatak života proveo je u Parizu i u Americi u krugu vrhunskih umjetnika i intelektualaca. Radovi poput Kotača bicikla, Fontane ili L.H.O.O.Q. apsolutno su i nepovratno promijenili promišljanje o umjetnosti i redefinirali pojam koji je postavila buržoaska klasa.

Desakralizacijom umjetnosti i brisanjem granica između umjetničkog i svakodnevnog, umjetnost je prebačena u sferu ideja. Duchampa se povezuje s pokretima kubizma i dadaizma, no on je uvelike i zadužio konceptualiste, kao i suvremene umjetnike.

Vjerojatno je manje poznata činjenica kako je Duchamp bio strastveni ljubitelj i igrač šaha. Nakon što se zasitio umjetničkog svijeta, napušta ga i posve se prepušta šahu u dvadesetim i tridesetim godinama 20. stoljeća. U konačnici postaje pravi majstor i član francuske reprezentacije, natječući se na međunarodnim prvenstvima.

Komentiraj