Dubrovnik: ”Restrospektiva” Stefana Braca Bravačića u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika

HINA/ Nikša MILETIĆ

Izložba naziva ”Retrospektiva”, svestranog umjetnika Stefana Braca Bravačića otvorena je u srijedu navečer u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Izložba je nastala uz pomoć njegovih nasljednica, kćeri Milice i Maje Bravačić, a predstavljen je raznolik opus ovog zanimljivog kreativca, koji se uz arhitekturu bavio i slikarstvom, grafikom, brodogradnjom, dizajniranjem jahti, pa čak i glazbom što je bilo okrunjeno nastupom na Dori.

”Jako smo sretni, ovdje je samo jedan dio bogat opusa mog oca. Osim što je slikao on je bio i brodograditelj pa je dio djela i takve tematike, a pravio je i nacrte za različite tipove brodova i jedrilica za druge samograditelje. Ovdje je izloženo više od stotinu djela”, rekla je na otvorenju izložbe Milica Bravačić.

Kustosica izložbe Vesna Delić Gozze istaknula je kako je Braco Bravačić bio gotovo renesansni mnogostruki talent.

”Ovo je retrospektivna izložba čovjeka koji je bio gotovo renesansni mnogostruki talent. On je pravo dijete Grada, a bio je i brodograditelj pa njegovi brodovi i dan danas plove u dubrovačkom akvatoriju. On pokazuje jedno veliko kulturno naslijeđe, a u njegovom radu može se naći obilježja Picassa, Matissea i Paula Claya. On je u Dubrovniku ostavio niz svojih projekata u urbanizmu i arhitekturi”, rekla je Delić Gozze.

Stefan Braco Bravačić rođen je u Dubrovniku 1926. godine, a umro je 2013. godine. Nakon osnovne i srednje škole u Dubrovniku, studira crtanje i akvarel kod profesora Samojlova i Strale te diplomira 1954. godine na Arhitektonskom fakultetu Tehničke velike škole u Beogradu kod profesora Nikole Dobrovića. Nakon uspješnog bavljenja urbanističkim rješenjima s grupom mladih kolega s fakulteta, s kojima osvaja nagrade na natječajima, odlazi za Sarajevo gdje radi kao arhitekt, dizajner namještaja, oprema knjige, izložbe, poslovne prostore.

Godine 1959. se vraća u Dubrovnik s obitelji gdje radi kao projektant u Arhitektu, a potom kao slobodni umjetnik i član ULUPUHA-a dizajnira kataloge, prospekte, plakate i bavi se kontinuirano slikarstvom, arhitekturom, brodogradnjom, komponiranjem glazbe. Svoj stvaralački i inovatorski duh posvećuje tih godina grafici, kada sam tiska svoje radove kroz tehniku linoreza, a potom i sitotiskom.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1964. godine, a od 1981. godine do 1985. studira dopisnu školu za dizajniranje jahti u Stanfordu u SAD-u te diplomira i stječe zvanje ´Yacht Architect´. Druga samostalna izložba 2002. godine u galeriji Stradun u Dubrovniku predstavlja radove u tehnici tempere, a zatim slijede i samostalne izložbe u istoj galeriji 2006. kada izlaze slike u akrilik jarkim bojama i 2009. godine kada izlaže nove radove nastale u tehnici kolaža. U privatnom vlasništvu, u Europi i Americi nalaze se grafike, ulja i druge slike nastale tijekom dugog i plodnog umjetničkog vijeka ovog autora.

Godine 2010. sudjeluje kao kompozitor i izvođač na hrvatskom izboru za pjesmu Europe plasiravši se u samo finale sa svojom kompozicijom Trio tulipan.

Inače, izložba ostaje otvorena do nedjelje, 25. rujna 2016. godine.

Komentiraj