Knjiga ”Zagonetka sjećanja” u kojoj se nalaze ratna iskustva 500-tinjak sudionika Domovinskog rata na širem dubrovačkom području iz 1991. godine predstavljena je u subotu u tvrđavi Revelin u Dubrovniku.

Kako je tom prilikom istaknuo autor Oliver Pezo, cijeli projekt počeo je još 2007. godine sa željom snimanja dokumentarnog filma.

”Nakon osam godina snimanja po raznim terenima šireg dubrovačkog područja napravljena je ta knjiga od tisuću stranica. Snimili smo oko 80 sati materijala i to nije bilo moguće staviti u jedan film tako da smo napravili knjigu u kojoj se nalazi oko 500 sudionika sa svojim sjećanjima. To je jedno memoarsko gradivo koje će poslužiti za shvaćanje oko toga što se događalo na ovom prostoru”, rekao je Pezo te na novinarski upit što je odgovor na zagonetku pobjede u njegovoj knjizi odgovorio kako se do toga može doći jedino čitanjem knjige.

Srce, emocija i ljubav, ustrajnost kao i želja da se obrani Hrvatska od agresora”, istaknuo je.

Jedan od osnivača udruge Art Format koja vodi cijeli projekt nazvan ‘Imperial Docvmenta’,Mario Bukvić istaknuo je kako ponekad nije bilo jednostavno uvjeriti branitelje u njihove iskrene namjere.

”Sjetite se svih razgovora i dogovora. Bilo je pitanja tko je sve ovo naručio i tko stoji iza cijele priče”, prisjetio se Bukvić te napomenuo kako ovaj projekt neće završiti knjigom.

”Što se prije nađu dobri ljudi koji će prepoznati kako ne možemo znati tko smo ni kuda idemo ako ne znamo odakle smo došli, tim prije se vidimo i na premijeri filma”, rekao je Bukvić.

  • Inače, knjiga o najtežim dubrovačkim ratnim danima pod nazivom “Zagonetka pobjede” nastala je kao rezultat sedmogodišnjeg istraživanja događaja koji su obilježili kraj 1991. godine, u ključnoj fazi Domovinskog rata na krajnjem hrvatskom jugu. Samo istraživanje pokrenuto je 2007. godine iz uvjerenja kako je potrebno trajno zabilježiti brojna svjedočanstva i pretočiti ih u dokumentarni film.

U knjizi se nižu transkripti sa snimanja istoimenog filma, a prikazat će ljude koji su branili Dubrovnik prije međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i osnivanja Hrvatske vojske.

Prema najavama iz ove udruge, ‘’Zagonetka pobjede’’ je do sada najsveobuhvatnije istraživanje provedeno na nekoj od hrvatskih bojišnica iz 1991. godine, a po završetku ovog projekta uz knjigu će biti predstavljen i filmski serijal, izložba i internetska galerija s oko 750 sudionika obrane šireg dubrovačkog područja iz 1991. godine.

Komentiraj