Igor Soban/PIXSELL

DUBROVNIK Plenković se sastao s američkim senatorom McCainom

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju se u Dubrovniku susreo s američkim senatorom Johnom McCainom, predsjedavajućim Odbora za vojne poslove, objavljeno je na stranicama Vlade.

“Imali smo vrlo sadržajan razgovor o partnerskim, savezničkim i prijateljskim odnosima između Hrvatske i SAD-a. Naš je cilj unaprijediti gospodarsku i energetsku suradnju te onu u domeni obrane i sigurnosti”, rekao je nakon sastanka Plenković otkrivši kako je s američkim senatorom razgovarao i o trenutnom stanju na jugoistoku Europe, europskom susjedstvu i Srednjem istoku.

Plenković je dodao kako je važno da kao saveznici u okviru NATO saveza imaju prigodu za razmjenu novih mišljenja i da su bolje informirani o politici nove administracije SAD-a. Premijer Plenković kazao je da senator vrlo dobro shvaća kolika je privrženost SAD-a prije svega partnerstvu s Europom kroz NATO i transatlantsku suradnju između EU-a i SAD-a u kojoj Hrvatska igra važnu ulogu kao pouzdan i stabilan saveznik na jugoistoku Europe.

“Mislim da će privrženost SAD-a rješavanju bitnih problema za stabilnost jugoistoka Europe ostati vrlo visoka. Senator ima i iskustvo i spreman je tu vrstu poruke emancipirati i drugim akterima u američkoj politici”, rekao je hrvatski premijer.

Na novinarski upit o budućnosti transatlantske suradnje, premijer Plenković istaknuo je da će odnosi biti stabilni. McCain je odnose Hrvatske i SAD-a ocijenio odličnima te istaknuo kako su oni važniji nego ikad u novim globalnim izazovima.

Komentiraj