DUBROVNIK Pejčinović Burić otvorila završni sastanak šefova diplomacija SEECP-a

HINA/ MVEP/ ua

Jugoistočna Europa ima potencijal postati idućih godina vrlo dinamična regija i pred njom je izazov kako učiniti više s manje, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u petak ujutro u Dubrovniku otvarajući sastanak šefova diplomacije zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje.

Završnim sastancima SEECP-a Hrvatska u petak u Dubrovniku završava jednogodišnje predsjedanje tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji, koje je vodila s naglaskom na suradnji u energetici i rješavanju civilnih kriznih situacija.

“Pomiriti ograničene resurse s očekivanjima većeg gospodarskog rasta, razvoja infrastrukture, vladavine prava i sigurnosti” izazov je koji će “tražiti od nas da učinimo više s manje”, rekla je ministrica.

“Jugoistočna Europa ima potencijala sljedećih godina postati vrlo dinamična regija, s brojnim projektima u infrastrukturi, transportu i energetici koji su pokrenuti ili čak dovršeni u skladu sa standardima i politikom Europske unije”, kazala je hrvatska šefica diplomacije.

“SEECP mora biti vidljiviji u institucijama EU-a”, jer je “stabilan i prosperitetan jugoistok Europe naš zajednički cilj”, poručila je ministrica.

Proces proširenja Europske unije mora ostati u vrhu prioriteta SEECP-a i EU-a, rekla je i naglasila da je Hrvatska sprema pomagati članicama SEECP-a koje “trenutačno prolaze taj težak tranzicijski proces” na putu za punopravno članstvo u EU-u.

Ministrica je podsjetila da je moto hrvatskog predsjedanja bio “Povezanost. Komunikacija. Suradnja”, a prioriteti su bili obrazovanje, energetika (plutajući LNG terminal Krk, Jadransko-jonski plinovod) i rješavanje civilnih kriznih situacija (migracije, terorizam, radikalizacija, nasilni ekstremizam i druge krizne situacije.

Podsjetila je da su održana dva neformalna sastanka ministara vanjskih poslova, prvi u rujnu 2016. u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a, a drugi 3. ožujka u Zagrebu gdje je prihvaćena Zajednička izjava o važnosti regionalne suradnje i predanosti cilju ulaska cijele regije u Europsku uniju. Sudionice su se tom izjavom obvezale na provedbu regionalne platforme za sprječavanje radikalizacije i ekstremizma koji vodi terorizmu, te na suradnju i dijalog u suočavanju s pitanjem migracije.

Pejčinović Burić je rekla da su ponude za predsjedanje SEECP-om za 2018. i 2019. podnijeli Kosovo te Bosna i Hercegovina, o čemu će se razgovarati, a čestitala je Sloveniji koja danas preuzima jednogodišnje predsjedanje i ponudila pritom svu potrebnu pomoć.

Jednogodišnje predsjedanje SEECP-om Hrvatska je preuzela 1. srpnja 2016. od Bugarske.

Ministrica je u petak ujutro održala bilateralne sastanka s ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom, Kosova Enverom Hoxhajem te Makedonije Nikolom Dimitrovim.

Završni sastanak šefova država i vlada u petak poslije podne otvara predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarovića, a summit završava u petak svečanom večerom na kojoj će sudjelovati i premijer Andrej Plenković, koji će u subotu ujutro otvoriti 12. po redu tradicionalnu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum.

SEECP čine Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska.

Proces je pokrenut 1996. u Sofiji, na bugarsku inicijativu, i jedini je politički forum za promicanje suradnje u regiji koji je nastao na poticaj same jugoistočne Europe, a ne drugih međunarodnih organizacija ili država.

Komentiraj