Nacional

DUBROVNIK Otvorena izložba skulptura Jagode Buić “Scherzo s otpada”

Izložbom skulptura Jagode Buić  Scherzo s otpada” posvećenoj čuvarici dubrovačke baštine, dugogodišnjoj dubrovačkoj konzervatorici, povjesničarki umjetnosti Dubravki “Bebi” Beritić , otvorenoj u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni, taj prostor otvoren je prvi put dijelu festivalske publike Dubrovačkih ljetnih igara.

Na izložbi, otvorenoj u subotu navečer, govorili su v.d. intendanta Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk i autorica kataloga Vesna Delić Gozze, priopćila je u nedjelju Služba za odnose s javnošću Dubrovačkih ljetnih igara.

Jagoda Buić izložbu je posvetila čuvarici dubrovačke baštine, dugogodišnjoj dubrovačkoj konzervatorici, povjesničarki umjetnosti Dubravki “Bebi” Beritić (1917.-2003.).

Mladen Tarbuk istaknuo je kreativnost i igru s kojim je umjetnica pristupila odabiru predmeta i izradi skulptura, duhovito i dosjetljivo stvarajući od otpada prava umjetnička djela koja su oduševila dubrovačku publiku.

Po riječima Vesne Delić Gozze, “umjetnica zna što je poezija i zna vrijednost riječi. Ona je proslava poetičnosti, a ova izložba je posvećena drugoj velikoj ženi Bebi Beritić koja je bila izuzetna čuvarica Grada i izložena je ovdje u prostoru koji treba čuvati i kojem je udahnut novi život. Veličina Jagode vidi se i u tome kako je ovim predmetima isto tako dala novi život.“

Jagoda Buić rođena je u Splitu. Studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna te povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu, a diplomirala na Akademie für angewandte Kunst u Beču. Studirala je filmsku scenografiju u Cinecittà u Rimu i povijest kostimografije u Centro delle Arti e del Costume u Palazzo Grassi u Veneciji. Realizirala je više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama.

Njezin umjetnički pristup kazalištu sastoji se od inzistiranja na velikim prostornim ostvarenjima avangardnog duha te interesu za mit i klasični svijet. Prvu tekstilnu formu u prostoru stvorila je 1965., a otkupio ju je Muzej Stedelijk iz Amsterdama. Od tada izlagala je svoje monumentalne tekstilne instalacije na svjetskim bijenalima i u najvažnijim svjetskim muzejima. Njezina su djela u mnogim javnim i privatnim umjetničkim zbirkama (u Metropolitan Museumu u New Yorku, Muzeju moderne umjetnosti i Parizu itd.). Jagoda Buić  dobila je brojne svjetske i domaće nagrade. Živi i radi u Dubrovniku, Veneciji i Parizu.

Festivalska publika može spoj tradicije i suvremenosti u izložbi Scherzo s otpada” razgledati do 25. kolovoza, svakim danom od 18 do 22 sata u osobitom ambijentu lokaliteta Sveti Stjepan u Pustijerni.

Komentiraj