Dubrovnik: Otvorena izložba rukotvorina od jaja s dubrovačkim motivima

HINA/ NIkša MILETIĆ

Izložba rukotvorina od jaja s dubrovačkim motivima, koje je izradio dubrovački umirovljenik Jozo Pozniak, otvorena je u ponedjeljak navečer u prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS).

Kako ističu iz DPDS-a izložba je nazvana „Veliko strpljenje u malo stavljeno“, jer uz veliku ljubav prema svetome Vlahu za ova su minijaturna remek-djela bili potrebni i veliko strpljenje i puno vremena.

Riječ je o izrezbarenim i ukrašenim jajima s motivima relikvijara svetoga Vlaha koji se čuvaju u riznici dubrovačke katedrale.

Posebnu pozornost na izložbi privukla je replika relikvijara glave svetoga Vlaha napravljena od nojeva jajeta, za čiju je izradu ovom umjetniku-amateru bilo potrebno više od pola godine.

Sam Pozniak ističe kako je bilo trenutaka kad je htio odustati od svega, no uvijek bi se vratio svojoj ‘opsesiji’.

“Netko misli da je ovo lako, ali za doći do rezultata treba vremena. Sveti Vlaho je naš Parac, a ovo je naš Grad. To je ono što me potaknulo da ovo ostvarim. Bilo je trenutaka kada sam htio odustati i po mjesec dana nisam nista radio, ali nastavio sam i nastavit ću i dalje”, rekao je Pozniak te dodao kako svaki detalj koji ide na jaje treba prvo sloziti na ravnu plohu što je poseban izazov.

Izložba jaja popraćena je panoima s fotografijama samih relikvijara, snimljenih u riznici katedrale. Za vrijeme izložbe, koja se može razgledati do 21. kolovoza, u prostoru na Širokoj ulici prikazivat će se dokumentarni film Tonka Jovića „Grad na ruci – Dubrovnik“, izrađen povodom Godine svetoga Vlaha.

Komentiraj