HINA/ Nikša MILETIĆ

Dubrovnik: Koncert mezzosopranistice Renate Pokupić

Proslavljena hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić održala je u četvrtak navečer koncert u atriju Kneževa dvora u Dubrovniku u pratnji Dubrovačkog gitarskoga trija.

Na programu, koji je održan u sklopu Međunarodnoga glazbenog festivala ”Dubrovnik u pozno ljeto”, bili su Griegovi ”Lirski komadi op. 12”, Schubertovi ”An Sylvia op. 106, br. 4” i ” Ständchen op.13 br.1” , Brahmsovi ”Tema s varijacijama (iz seksteta op. 18)”, potom ”Ständchen op. 106, br. 1”, ”Sonntag op. 47, br. 3”,” Von ewiger liebe op. 43, br. 1” te ”Wir wandelten op. 96, br. 2”. Nakon toga je uslijedila Ravelova ”Pavana za preminulu kraljevnu”, te Hahnovi ” Quand je fus pris au pavillon”, ”Fetes galantes” i ”A Chloris”.

Mezzosopranisticu Renata Pokupić, koja na glasu po uživljenoj i izražajnoj interpretaciji, traže vodeće operne kuće i orkestri. Najveći uspjesi u ovoj sezoni uključuju interpretaciju Idamantea u Mozartovom “Idomeneju” u produkciji Flamanske opere, Irene u “Teodori” koju je izvela sa Škotskim komornim orkestrom, a tu su i talijanski program s Nash ansamblom u Wigmore Hallu u Londonu, CPE Bachov Magnificat s Orkestrom Insula i Beethovenova Deveta simfonija pjevana u pratnji Škotskoga nacionalnog orkestra.

Dubrovački gitarski trio kojeg tvore Ante Skaramuca, Frano Matušić i Maroje Brčić, utemeljen je 1992. godine. Nastupali su diljem Hrvatske, u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Švedskoj, Rusiji, Mađarskoj, Latviji, SAD-u i drugim zemljama. Godine 2008. nagrađeni su uglednom strukovnom nagradom Diplomom Milka Trnina.

Komentiraj