HINA

LI "Summit 17+1 pokazuje da smo za slobodnu trgovinu"

Summit inicijative koja je jutros u Dubrovniku počela kao 16+1, a nakon priključenja Grčke postala 17+1, jasno pokazuje da države članice zagovaraju multilateralizam i slobodnu trgovinu, poručio je kineski premijer Li Keqiang na završnoj konferenciji za medije s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.
Li je u Hrvatsku stigao u srijedu iz Bruxellesa gdje su Kina i EU usvojile zajedničku izjavu kojom je Peking obećao da će otvoriti svoju ekonomiju i imati pravednije poslovne uvjete, nakon što je europski optimizam koji je pratio desetljeće rasta gospodarske razmjene s Kinom pretvorio u frustraciju zbog nedostatka reciprociteta u međusobnoj trgovini.
“U Bruxellesu smo postigli konsenzus s europskim čelnicima i došli do zajedničkog priopćenja, a ovaj summit je dodatni korak koji se temelji na tom postignuću”, kazao je Li u Dubrovniku.
Li je kazao da će jedni druge tretirati otvoreno, transparentno, zajednički raditi i surađivati na tržišnim načelima s ciljem stvaranja projekata koji će biti na obostranu korist.
Kina će iduće godine biti domaćin incijative koja se sada naziva 17+1.
Grčki premijer Aleksis Cipras stigao je u petak u Dubrovnik i pridružio se ostalim čelnicima na kraju plenarne sjednice i zajedničkoj fotografiji.
“Želim zahvaliti svima vama, ali napose domaćinu, vama Andrej, i kineskom premijeru Liju na velikim naporima da se Grčka potvrdi kao novi član”, rekao je Cipras. “Smatram da je ovo ključan trenutak za globalni i regionalni razvoj. Moramo iza sebe ostaviti sve krize i pronaći novi temelj suradnje na globalnoj i regionalnoj razini”, dodao je čelnik zemlje koja već je značajni primatelj kineskih investicija.
Zapad strahuje da jačanje kineskog ekonomskog utjecaja dovodi i do osnaživanja političke moći Pekinga nad pojedinim državama. Primjer toga je baš Atena koja je 2017. u Ujedinjenim narodima blokirala europsku kritiku stanja ljudskih prava u Kini, nedugo nakon što je ta azijska država preuzela najveću grčku luku Pirej.
No Cipras je u Dubrovniku naglasio kako se međunarodna suradnja treba temeljiti na punom poštivanju pravila EU-a.
Li je na završnoj konferenciji istaknuo kako Kina “poštuje europske zakone, pravila i standarde kada radi u Europi”, te da isto čini u zemljama 17+1 koje su izvan tog saveza.
“To pokazuje da zajedno radimo za multilateralizam i slobodnu trgovinu”, rekao je kineski premijer i dodao kako “vjeruje da će njihova suradnja uravnoteženom razvoju u Europi”.
Kina je na kraju skupa s drugim zemljama potpisala niz bilateralnih sporazuma od izgradnje infrastrukture do uvoza prehrambenih proizvoda poput meda ili suncokretovih sjemenki.
Hrvatski premijer Andrej Plenković zaključno je kazao kako se ovaj format pokazao plodonosnim i korisnim i da je svim zemljama članicama koje ne mogu konkurirati velikim europskim državama omogućio “odličan oblik suradnje koja je dio šire kineske politike ‘Jednog puta, jednog pojasa'”.
Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska s Kinom potpisala desetak sporazuma i uz niz onih iz privatnog sektora naglasio nastavak suradnje u izgradnji infrastrukture, posebice lučke i željezničke.
“Lijev posjet, i bilateralni, ali i današnji summit, bit će referentna prekretnica u jačanju naših odnosa, ali i unapređenju suradnje kroz platformu Kina+17”, zaključio je hrvatski premijer.
RANIJE OBJAVLJENO:
14.05 U sklopu 9. Poslovnog foruma “16+1” u Dubrovniku u petak održavaju se i brojni bilateralni poslovni sastanci (B2B) gospodarstvenika iz srednje i istočne Europe i Kine, a jedan od sudionika, predsjednik kineske tvrtke Hangzhou Xin Yun Technology Co. Ltd. Daniel Xia, istaknuo je kako je skup sjajna prilika za povezivanje srednjih i malih poduzetnika s dvaju kontinenata.
Xia je Hini kazao kako je na skupu njegova tvrtka koja se bavi proizvodnjom hardvera potpisala niz memoranduma o razumijevanju s europskim tvrtkama te održala nekoliko jako dobrih poslovnih sastanaka koji bi mogli dovesti do dogovora.
Rekao je da je Kinezima ovaj skup važan kako bi njihove tvrtke uvidjele stvarne zahtjeve tržišta u ovom dijelu Europe.
“Puno smo naučili o tome kako funkcioniraju tvrtke ovdje, ali su i naši partneri uvidjeli kako mi djelujemo. Pronašli smo zajedničke teme i mogućnost buduće suradnje. Nadamo se više ugovora u budućnosti pa ćemo češće dolaziti u Hrvatsku i ovaj dio Europe”, rekao je Xia.
Šef financija bugarske tvrtke “Centroida” Vasil Rabuhčijev rekao je kako je na poslovnim sastancima pronašao više prilika za suradnju s kineskim partnerima.
“Naša tvrtka bavi se razvitkom softvera, strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom. Vodili smo dobre razgovore i uspostavili smo dobre poslovne veze. Ovaj skup je sjajna prilika. Ne možete uvijek očekivati da ćete ostvariti neki napredak ili potpisati ugovor o suradnji, ali dobijete drukčiji pogled na poslovanje u svijetu. Pritom nikad ne znate s kakvim ćete se partnerima susresti”, rekao je Rabuhčijev.
Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. s ciljem jačanja kineske razmjene sa zemljama srednje i istočne Europe, a ovo joj je deveti skup koji ima i poslovnu dimenziju.
Poslovni forum otvorila su dvojica premijera Andrej Plenković i Li Keqiang, a nazoči mu rekordnih tisuću gospodarstvenika iz 17 država, 130 velikih tvrtki i više od 360 malih i srednjih poduzeća te preko stotinu sudionika iz financijskog sektora, agencija i start-upova.
13.00 Hrvatski ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta RH Darko Horvat rekao je u petak da je kineska poslovna strategija komplementarna hrvatskim interesima te da je summit 16+1 povijesno važan za jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine.
Hrvatsko ministarstvo zdravstva, HŽ Infrastruktura, zagrebački građevinski fakultet i još tri hrvatske tvrtke potpisale su u petak u Dubrovniku sporazume o suradnji s kineskim poslovnim partnerima, među kojima su i projekti gradnje stadiona na Kantridi i razvoja željezničke pruge Zagreb-Rijeka.
“Naglasak hrvatske gospodarske politike je na poticanju inovativnosti i ulaganja za podizanje konkurentnost. Želimo kroz specijalizaciju i transformaciju hrvatskog gospodarstva i strukturne promjene u industriji izgraditi inovativno i konkurentno gospodarstvo koje raste stabilnim stopama, na održiv način“, rekao je Horvat.
Dodao je kako je ohrabrujuće što je kineska gospodarska strategija prema srednjoj i istočnoj Europi komplementarna gospodarskim interesima članica inicijative “Kina +16”, a tako i hrvatskim interesima.
“Osim infrastrukturnih projekata, dobru perspektivu najavljuju projekti u energetskom sektoru te ulaganja u turizmu, automobilskoj i elektroindustriji te brojni manji, ali ne manje značajni projekti. Nova ulaganja su ključ tih aktivnosti”, izjavio je Horvat.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković predstavio je na plenarnoj sjednici 9. poslovnog foruma 16+1 hrvatske razvojne projekte, ali i postignuća koja su plod hrvatsko-kineske suradnje.
“Za Hrvatsku je suradnja s Kinom iznimno važna. Riječ je o vodećem svjetskom gospodarstvu. S Kinom Hrvatska ima tradicionalno dobre političke odnose, a gospodarski se sve više intenziviraju“, rekao je Butković.
Napomenuo je kako se dosadašnja suradnja uglavnom odnosi na međusobni interes u prometnoj infrastrukturi pa Hrvatska izniman naglasak stavlja na povezivanje pomorskih luka Ploče, Zadar i Rijeka.
“Većina se svjetske trgovine obavlja morskim putem, a na stanje uvozno-izvozne bilance Hrvatske znatno utječe pomorska djelatnost. Kina drži vodeću ulogu u svjetskom pomorskom prometu, ali premda je Hrvatska mala zemlja na karti svijeta, zanimljivom čini njen geografski položaj. Upravo je taj geostrateški položaj naša ključna prednost pred ostalim europskim zemljama, što je prepoznala i kineska strana“, rekao je Butković.
Poslovni forum kao trenutak istine
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je kako je, nakon niza godina pripreme, vrijeme da se sva suradnja, planovi i mogućnosti u području poduzetništva konačno dignu na višu razinu te se pokrenu i ostvare.
“HGK godišnje primi preko dvadeset delegacija iz Kine, a kroz naš ured u Šangaju često povezujemo hrvatske tvrtke s kineskim partnerima. Forum je pravi trenutak za konkretne aktivnosti i još konkretnije rezultate. Pojačajmo aktivnosti prema kineskim partnerima, ali i povežimo tvrtke šesnaest gospodarstava za nastup na trećim tržištima“, rekao je Burilović.
Na plenarnoj sjednici poslovnog foruma sudjelovali su i članica Izvršnog odbora i načelnica za Europu i Euroaziju Svjetskog ekonomskog foruma Martina Larkin, direktor Ureda za razvoj trgovine Ministarstva trgovine NR Kine Wu Zhengping te zamjenik gradonačelnika Ningboa Li Guanding.
Poslovni forum otvorila su dvojica premijera Andrej Plenković i Li Keqiang, a nazoči mu rekordnih tisuću gospodarstvenika iz 17 država, 130 velikih tvrtki i više od 360 malih i srednjih poduzeća te preko stotinu sudionika iz financijskog sektora, agencija i start-upova.
Sedam ugovora
Hrvatsko ministarstvo zdravstva, HŽ Infrastruktura, osječki građevinski fakultet i još tri hrvatske tvrtke potpisale su u ranije petak sporazume o suradnji s kineskim poslovnim partnerima, među kojima su i projekti gradnje stadiona na Kantridi i razvoja željezničke pruge Zagreb-Rijeka.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat siguran je da će se danas potpisani sporazumi pretočiti u konkretne ugovore.
Kina je spremna ulagati u Hrvatsku i tako ući u srednju i istočnu Europu, naglasio je Horvat.
Kineska tvrtka Top International Engineering Corporation (TIEC) potpisala je danas s hrvatskim partnerima dva ugovora: s tvrtkom Stadion Kantrida o suradnji na projektu izgradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci s pratećim sadržajima, hotelom i biznis centrom, te sa tvrtkom Eco Consult o suradnji na projektima korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova.
“Za godinu dana bi trebali potpisati i konkretan ugovor o realizaciji projekta izgradnje nogometnog stadiona prema UEFA-inim standardima, hotela i poslovnog centra u Rijeci, a suradnja se možda proširi i na izgradnju marine“, izjavio je generalni direktor tvrtke Stadion Kantrida Luka Ivančić.
TIEC će, pak, pomoći Eco Consultu u implementaciji tehnologija čiste energije na kineskom tržištu, osobito u procesnim industrijama, velikim potrošačima energije koji u velikoj mjeri ispuštaju stakleničke plinove u atmosferu, rekao je direktor Eco Consulta Goran Pavlović.
HŽ Infrastruktura je s partnerima China Railway Eryuan Engineering Group Corporation i China Road and Bridge Corporation uspostavila suradnju u području prometa, točnije na projektu željezničke pruge Rijeka-Zagreb te mediteranskog koridora.
Tvrtka Metamorfoza je s kineskom tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila otvaranje dosad najvećeg Muzeja iluzija krajem lipnja u Šangaju.
“Nastavljamo širenje i započinjemo suradnju na kineskom tržištu otvaranjem Muzeja iluzija u Šangaju, a to je ujedno i odličan način da se obilježi otvaranje godine kulture i turizma Hrvatske i Kine”, istaknula je Antonija Prstačić iz tvrtke Metamorfoza.
Građevinski fakultet u Zagrebu i China Road and Bridge Corporation potpisali su memorandum o razumijevanju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović jako je zadovoljan skupom.
“Ovaj skup bit će prekretnica u gospodarskim odnosima Hrvatske i Kine. Hrvatske privatne tvrtke kroz direktne razgovore dogovaraju konkretne stvari. Koristimo prednost ‘domaćeg terena’. Dobro je i da su javni strateški projekti napravili korak naprijed”, istaknuo je Burilović.
Ministarstvo zdravstva potpisalo je pismo namjere s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinopharm o suradnji u znanosti, zdravstvenom turizmu, liječenju, financijskim potporama te dolasku kineskih pacijenata u Hrvatsku.
“Ovim je stvoren temelj za konkretne pregovore o projektima. Od specijalizacija i upućivanja pacijenata do ulaganja u zdravstveni turizam”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, dodavši kako moguć i dolazak kineskih liječnika u Hrvatsku.
12.10 Hrvatsko ministarstvo zdravstva, HŽ Infrastruktura i još tri hrvatske tvrtke potpisale su u petak u Dubrovniku sporazume o suradnji s kineskim poslovnim partnerima, među kojima su i projekti gradnje stadiona na Kantridi i razvoja željezničke pruge Zagreb-Rijeka.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat siguran je da će se danas potpisani sporazumi pretočiti u konkretne ugovore. Kina je spremna ulagati u Hrvatsku i tako ući u srednju i istočnu Europu, naglasio je Horvat.
“Ovdje je preko 360 tvrtki iz sedamnaest država s gotovo tisuću sudionika. Od toga preko sto predstavnika bankarskog sektora. Predstavljeni su novi modeli financiranja, otvorena je mogućnost ulaska kineskih financijskih institucija u RH kako bi se projekti, za koje trenutno ne možemo ishoditi bespovratne potpore u EK, mogli financirati i ostvariti”, rekao je Horvat.
Vezano uz slučaj Uljanika, Horvat je naglasio je kako će u iduća dva tjedna u Hrvatsku stići i kineski brodograditelji.
Kineska tvrtka Top International Engineering Corporation (TIEC) potpisala je danas s hrvatskim partnerima dva ugovora: s tvrtkom Stadion Kantrida o suradnji na projektu izgradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci s pratećim sadržajima, hotelom i biznis centrom, te sa tvrtkom Eco Consult o suradnji na projektima korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova.
“Za godinu dana bi trebali potpisati i konkretan ugovor o realizaciji projekta izgradnje nogometnog stadiona prema UEFA-inim standardima, hotela i poslovnog centra u Rijeci, a suradnja se možda proširi i na izgradnju marine“, izjavio je generalni direktor tvrtke Stadion Kantrida Luka Ivančić.
TIEC će, pak, pomoći Eco Consultu u implementaciji tehnologija čiste energije na kineskom tržištu, osobito u procesnim industrijama, velikim potrošačima energije koji u velikoj mjeri ispuštaju stakleničke plinove u atmosferu, rekao je direktor Eco Consulta Goran Pavlović.
HŽ Infrastruktura je s partnerima China Railway Eryuan Engineering Group Corporation i China Road and Bridge Corporation uspostavila suradnju u području prometa, točnije na projektu željezničke pruge Rijeka-Zagreb te mediteranskog koridora.
Tvrtka Metamorfoza je s kineskom tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila otvaranje dosad najvećeg Muzeja iluzija krajem lipnja u Šangaju.
“Nastavljamo širenje i započinjemo suradnju na kineskom tržištu otvaranjem Muzeja iluzija u Šangaju, a to je ujedno i odličan način da se obilježi otvaranje godine kulture i turizma Hrvatske i Kine”, istaknula je Antonija Prstačić iz tvrtke Metamorfoza.
Građevinski fakultet u Zagrebu i China Road and Bridge Corporation potpisali su memorandum o razumijevanju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović jako je zadovoljan skupom.
“Ovaj skup bit će prekretnica u gospodarskim odnosima Hrvatske i Kine. Hrvatske privatne tvrtke kroz direktne razgovore dogovaraju konkretne stvari. Koristimo prednost ‘domaćeg terena’. Dobro je i da su javni strateški projekti napravili korak naprijed”, istaknuo je Burilović.
Ministarstvo zdravstva potpisalo je pismo namjere s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinopharm o suradnji u znanosti, zdravstvenom turizmu, liječenju, financijskim potporama te dolasku kineskih pacijenata u Hrvatsku.
“Ovim je stvoren temelj za konkretne pregovore o projektima. Od specijalizacija i upućivanja pacijenata do ulaganja u zdravstveni turizam”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, dodavši kako moguć i dolazak kineskih liječnika u Hrvatsku.
10.50 Deveti poslovni forum zemalja inicijative 16+1 otvoren je u petak s rekordnim brojem sudionika i porukama hrvatskog i kineskog premijera da je Hrvatska tijekom povijesti bila poznata po trgovini.
Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. s ciljem jačanja kineske razmjene sa zemljama srednje i istočne Europe, a ovo joj je deveti skup koji ima svoju političku i poslovnu dimenziju.
Poslovni forum u dubrovačkom hotelu Rixos Libertas, u prisutnosti 14 premijera, brojnih ministara, veleposlanika i velikih ekonomskih delegacija, započeo je videom o hrvatskoj inovacijskoj tradiciji, ali i o današnjim tvrtkama i inovatorima poput Mate Rimca, Genos Laboratorija, Photomatha, Q Softwarea, 3LHD-a, Prostorie i Ivana Mrvoša.
Video je zaključio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić rečenicom: “A znamo igrati i nogomet”.
Premijer Andrej Plenković na otvaranju je izrazio zadovoljstvo što se forum zbiva u Dubrovniku, gradu pod zaštitom UNESCO-a koji je od 14. do 19. stoljeća bio vodeći u svjetskoj trgovini, “jačao veze zapada i istoka” i imao treću najveću flotu na svijetu.
Dodao je kako je blizu i Korčula, rodno mjesto Marka Pola koji je značajan dio života prove u Kini.
I kineski premijer Li istaknuo je kako je Dubrovnik povijesni grad poznat po vodećoj poziciji u svjetskoj trgovini, te dodao da je i Hrvatska tijekom povijesti bila simbol trgovine.
“Hrvatska je mala država po broju stanovnika i veličini, ali velika po ljudskom potencijalu i apetitu za inovacijama”, rekao je Plenković.
Dodao je kako je Hrvatska domovina nekih svjetski poznatih izuma, te da je među 25. najboljih turističkih destinacija na svijetu s 20 milijuna gostiju prošle godine. Potencijal za dodatni rast leži i u kineskim turistima kojih je prošle godine bilo 250 tisuća.
Sredozemni prolaz u srednju Europu
Poručio je kako je cilj Hrvatske i modernizirati dvije najveće luke u koje planira uložiti tri milijarde eura.
“Moja država je odlično smješten sredozemni prolaz u srednju Europu”, naglasio je Plenković okupljenima.
Plenković i Li potom su zajedno službeno pokrenuli internetsku stranicu Koordinacijskog mehanizma 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je cilj promoviranje poslovnih kontakata između 17 država.
Poduzeća te veličine “pokazala su da su vrlo aktivna i plodna, a Kina im želi olakšati birokraciju”, rekao je Li.
Pošto je u Dubrovnik stiglo više od tisuću poduzetnika kineski ministar trgovine Zhong Shan proglasio ga je “rekordnim”.
“Cilj ovog skupa je suradnja. Nadam se da nećete samo diskutirati i raspravljati nego se i međusobno konzultirati i surađivati”, rekao je premijer Li.
Naglasio je kako vjeruje u slobodnu trgovinu, u vrijeme dok EU traži recipročan pristup svojih tvrtki kineskom tržištu koje Bruxelles danas smatra prezatvorenim.
“Na putu je nova tehnološka revolucija i to je ono što definira naše doba”, rekao je Li i dodao kako Peking želi i suradnju na području obrazovanja i jačanje uvoza, pogotovo poljoprivrednih proizvoda.
“Projekti poput Pelješkog mosta mogu biti inspiracija za buduću suradnju”, zaključio je kineski premijer.
9.30 Najmanje četrnaest premijera zemalja istočne i srednje Europe sudjeluje na summitu inicijative 16+1 koja se u četvrtak i petak održava u Dubrovniku.
U četvrtak poslijepodne u grad su stigli sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev, crnogorski premijer Duško Marković, češki premijer Andrej Babiš, mađarski premijer Viktor Orban, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, estonski premijer Juri Ratas, bugarski premijer Bojko Borisov, premijerka Rumunjske Viorica Dancila, slovački premijer Peter Pellegrini, slovenski premijer Marjan Šarec, srbijanska premijerka Ana Brnabić i albanski premijer Edi Rama.
U petak bi trebao stići i poljski premijer Mateusz Morawiecki, a svoj je dolazak tijekom susreta s hrvatskom predsjednicom u četvrtak najavio i češki predsjednik Miloš Zeman.
Premijeri su se u Dubrovniku pridružili premijerima Hrvatske i Kine, Andreju Plenkoviću i Liju Keqiangu, koji su se susreli već u srijedu, a u četvrtak prijepodne sudjelovali i na simboličnom dovršetku prve faze izgradnje Pelješkog mosta koje provodi kineski konzorcij China Road and Bridge Company.
Mediji pišu kako bi se inicijativi u petak mogao pridružiti i Aleksis Cipras, premijer Grčke koja već ima značajnu ekonomsku suradnju s Kinom. Primjerice, kineski kapital vlasnik je Pireja, najveće grčke luke.
Prema pisanju Financial Timesa, Cipras je ovaj mjesec izvijestio druge članice inicijative 16+1 o želji svoje države da im se pridruži.
Inicijativa, s ciljem jačanja kineskih investicija u Europu, osnovana je 2012. godine. Prvi skup se održao u Varšavi, a od tada je Peking objavio kako je u 16 država investirao više od 15,4 milijardi dolara.
Oko 70 posto te svote otišlo je u pet članica formata koje nisu dio Europske unije, piše FT.
U petak se u Dubrovniku održava glavni dio summita i to u dva dijela – politički skup u vidu plenarne sjednice inicijative, te gospodarski forum.
Na događajima sudjeluje više od tisuću sudionika.

Komentiraj