Hrvatski barokni ansambl festivalskoj je publici 68. Dubrovačkih ljetnih igara izveo program pod nazivom “Viaggo musicale” na kojemu su bile različite forme talijanskoga baroka od njegovih početaka, još ukorijenjenih u renesansu, do razvijenih oblika koji su stvorili pretpostavke za razvoj novoga stila – predklasike.

Koncert je održan u četvrtak navečer u klaustru samostana Male braće u sklopu glazbenoga programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, priopćio je Ured za odnose s javnošću i marketing Igara.

Kako se navodi, “program Viaggio musicale festivalsku je publiku poveo na putovanje kroz različite forme talijanskog baroka od njegovih početaka, još ukorijenjenih u renesansu, do razvijenih oblika koji su stvorili pretpostavke za razvoj novog stila, predklasike”.

Uz niz djela nešto manje poznatih skladatelja, publika je mogla uživati i u odabranim djelima najvažnijih kompozitora talijanskoga baroka Arcangela Corellija i Antonija Vivaldija. Hrvatski barokni ansambl, ističe se, pružio je uobičajeno vrhunsku, stilski čistu i virtuoznu interpretaciju koju su istančani ljubitelji glazbe popratili dugotrajnim aplauzom i ovacijama.

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Umjetnička voditeljica ansambla, koji je u smanjenom sastavu nastupio na ovome koncertu, je renomirana violinistica Laura Vadjon koja svira baroknu violinu, kao i Tanja Tortić, dok barokno violončelo svira Lea Sušanj Lujo, teorbu Izidor Erazem Grafenauer, a Krešimir Has čembalo.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskoga i svjetskoga duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori.

Komentiraj