Dubrovčani obilježili Dan branitelja uz ponos i sjećanje na stradale

HINA/ Baldo MARUNČIĆ

Dubrovčani su u četvrtak obilježili Dan branitelja i 27. obljetnicu obrane grada u Domovinskom ratu odajući počast poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani grada.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na groblju Boninovo, bošnjačkom groblju Boninovo, pred spomenikom poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, na Liechtensteinovom putu za stradale vatrogasce i pripadnike Hrvatske ratne mornarice te kod Križa na brdu Srđ ponad grada.

U Muzeju Domovinskog rata u utvrdi Imperijal održan je recital učenika osnovnih škola, a nastupila je i klapa Ragusavecchia. Nakon mimohoda Gradske glazbe Dubrovnik od stare gradske luke Stradunom do crkve svetog Vlaha, točno u podne u akvatoriju podno tvrđave Lovrjenac odana je počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru, a potom u popodnevnim satima i braniteljima Sustjepana.

U večernjim satima u dubrovačkoj Katedrali služena je misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, pred u ratom izgorjelom Festivalskom palačom projicirana „3D mapping“ video projekcija razaranja grada, a potom je na Stradunu koncert održao sastav Prljavo kazalište. Program obilježavanja završit će u subotu, 8. prosinca utrkom „Stazom deva“.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku braniteljima u kojoj je izrazio zahvalnost za podnesenu žrtvu.

„Prisjećamo se 6. prosinca 1991. prvenstveno s mislima na one koji više nisu s nama, koji su taj dan, ali i dane prije i poslije, položili svoje živote za obranu Grada. Zahvaljujemo im na tome. Hvala i svim dubrovačkim braniteljima koji su tih dana ’91. stajali na braniku Grada i Domovine i nisu dopustili da se ovaj Grad pokori. Iako nam 6. prosinac nosi tugu, ujedno nam nosi i osjećaje ponosa i prkosa jer dokazali smo kako snagom ljubavi možemo pobijediti, u tom trenutku, višestruko jače“, poručio je Franković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je u svojoj čestitKi kako se upravo na južnom bojištu razotkrila agresorska velikosrpska politika.

„Kod nas nije bilo vojarni i vojnika koje treba ‘braniti’, ugroženog srpskog stanovništva kojeg treba ‘spašavati’. Ovdje je jasno pokazano kako je to bio samo barbarski osvajački pothvat. Bio je razoran, ali bio je i neuspješan. Domovinski rat iznjedrio je pobjedničku vojsku. Zato našim braniteljima do vijeka hvala“, poručio je Dobroslavić.

Na „crni petak dubrovački“, 6. prosinca 1991. godine u ranim jutarnjim satima srpsko-crnogorski agresor pokrenuo je sveopći napad na Dubrovnik. Agresorska vatra na grad trajala je od rane zore, a najžešći napadi bili su usmjereni na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan.

Nekolicina branitelja u tvrđavi Imperial u jednom je trenutku zatražila od branitelja iz grada da se vatra otvori baš po tvrđavi, na čiji su gornji dio već kročili daleko brojniji pripadnici agresorske vojske. Bio je to učinkovit odgovor jer je agresor uz velike gubitke uskoro bio prisiljen povući se.

U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoje domove bilo je prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.

Komentiraj