Europska integracija neće biti završena sve dok sve sudionice Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) ne postanu dio Europske unije, stoji u završnoj deklaraciji summita u Dubrovniku kojim je u petak Hrvatska završila jednogodišnje predsjedanje tim forumom.

Perspektiva članstva u Europskoj uniji najmoćnije je oruđe koje potiče na provedbu potrebnih reformi i na održavanje dugotrajnog mira, stabilnosti i sigurnosti u regiji, navode potpisnici.

“Uvjereni smo da europska integracija neće biti završena sve dok svi sudionici SEECP-a ne postanu dio EU-a”, navodi se u izjavi.

Članice se pozivaju na provedbu reforma u duhu suradnje i dobrosusjedskih odnosa a puna potpora izražava se euroatlantskim težnjama zemalja koje su na tom putu.

Hrvatska je kao svoje prioritete istaknula i rješavanje civilnih kriznih situacija koje se u završnoj izjavi spominju kao izazovi europskoj sigurnosti.

Poziva se na suradnju u razmjeni informacija u borbi protiv terorizma i radikalizacije i odaje priznanje Centru za suradnju u sigurnosti (RACVIAC) kao važnoj regionalnoj međunarodnoj organizaciji  koja, između ostalog, gradi mjere povjerenja i sigurnosti.

Migracija je sve složenija pojava, navode potpisnici te ističu da fokus međunarodne akcije treba biti na iskorjenjivanju njezinih uzroka, ponajprije u zemljama porijekla.

Potpisnici izražavaju punu potporu gospodarskoj suradnji, rastu i razvoju i podržavaju sve gospodarske inicijative u tom smjeru, kao i u svrhu stvaranja radnih mjesta i poboljšanja kvalitete života građana tog prostora.

Završna izjava ističe potporu parlamentarnoj suradnji unutar SEECP-a.

Među sudionicima summita bili su predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Srbije Aleksandar Vučić, Slovenije Borut Pahor, Crne Gore Filip Vujanovć, Kosova Hashim Thaci, član predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, predsjednici Makedonije Gjorge Ivanov, te Bugarske Bojko Borisov, dok su iz drugih zemalja bili ministri i drugi visoki dužnosnici.

SEECP čine Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska.

Proces je pokrenut 1996. u Sofiji, na bugarsku inicijativu, i jedini je politički forum za promicanje suradnje u regiji koji je nastao na poticaj same jugoistočne Europe, a ne drugih međunarodnih organizacija ili država.

SEECP je neinstitucionalizirana struktura, što znači da nema svoj proračun, stalno sjedište ni administraciju. Suradnja se temelji na multilateralnom formalnom i neformalnom dijalogu.

Glavni politički forum i tijelo koje donosi odluke je godišnji summit šefova država i vlada, a odluke se donose konsenzusom.

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC), kojemu je sjedište u Sarajevu i ima status međunarodne organizacije, operativno je tijelo foruma.

Komentiraj