DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA Tijekom ljeta helikopterom zbrinuta 103 hitna pacijenta

HINA / HHMS / mm

Tim hitne helikopterske medicinske službe (HHMS), koji je od 12. lipnja smješten u Zračnoj luci Dubrovnik, do početka rujna zbrinuo je 103 hitna pacijenta, među kojima su gotovo 80 posto bili hrvatski građani, a 20-ak posto hitni pacijenti iz inozemstva, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM).

Gotovo polovicu intervencija tim HHMS-a imao je na otoku Korčuli (49 posto), zatim u Metkoviću (24 posto) te na Pelješcu (13 posto), navodi se u priopćenju.

Najviše hitnih pacijenata na daljnje je bolničko liječenje (73 posto) prevezeno na helidrom Medarevo u sastavu Opće bolnice Dubrovnik, dok su u preostalim slučajevima prevezeni na helidrom Firule Kliničkog bolničkog centra Split.

Najviše zbrinutih bili su muškarci, (više od 60 posto) u dobi od 64 i više godina, a najučestaliji razlog izlaska dubrovačkog tima HHMS-a na intervenciju bila je dijagnoza akutnog koronarnog sindroma.

Prosječno vrijeme od dojave za intervencijom do polijetanja helikoptera iznosilo je pet minuta.

HHMS s bazom u Dubrovniku uspostavljena je prošle godine suradnjom Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova i Dubrovačko-neretvanske županije, zbog izrazito velike udaljenost između bolnica za prijevoz i zbrinjavanje hitnih pacijenata medicinskim vozilom.

Hitni medicinski tim osigurava Ministarstvo zdravstva s djelatnicima iz županijskih zavoda za hitnu medicinu, a za let se koristi MUP-ov helikopter “Eurocopter EC 135”.

Dimenzije i tehničke karakteristike tog helikoptera, opremljenog poput zemaljskog vozila za hitne medicinske intervencije, znatno olakšavaju pristup pacijentu budući da se njime može slijetati na različite površine, pri čemu medicinski tim može obaviti kompletnu intervenciju. Time se izravno utječe na brzinu zbrinjavanja hitnih pacijenata i uvelike skraćuje njihov prijevoz do odgovarajuće bolnice, priopćili su iz HZHM-a.

Komentiraj