FOTO: facebook.com

Glazbeni program 69. Dubrovačkih ljetnih igara nastavit će se u subotu 11. kolovoza koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem mađarskog dirigenta Tibora Bogányia u atriju Kneževa dvora, s repertoarom Zoltána Kodálya, Samuela Barbera i Felixa Mendelssohna i uz pratnju dubrovačkog violinista Marina Marasa.

Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske, te nezaobilazan dio programa Dubrovačkih ljetnih igara, na kojima redovito nastupa s vrhunskim inozemnim i domaćim gostima solistima i dirigentima, stoji u najavi.

Orkestar u Dubrovniku kontinuirano djeluje od 1924. godine, a od 1992. nosi svoj današnji naziv. Lista njihovih nastupa je duga, a uključuje i turneje po Europi, SAD-u i Indoneziji.

Na 69. DLJI, orkestrom će ravnati mađarski dirigent Tibor Bogányi, koji već sedmu sezonu obnaša dužnost šefa dirigenta Panonske filharmonije.

Bogányi, koji od 2013. intenzivno surađuje s Budimpeštanskom nacionalnom operom, gdje dirigira premijerna djela i operni repertoar, subotnji program najavljuje kao raznoliku kombinaciju majstorskih djela, a otvorit će ga kompozicija Plesovi iz Galante, jedno od najpoznatijih i najomiljenijih djela Zoltána Kodálya.

Slijedi koncert za violinu Samuela Barbera, koji se “otvara lijepim opuštenim temama, savršenima za ljetnu večer”. “Sjajne boje u drugom stavku koji oduzima dah i nevjerojatna virtuoznost posljednjeg stavka predstavljaju velike izazove”, najavljuje nadalje Bogányi.

U programu, u kojemu će se orkestru pridružiti jedan od vodećih hrvatskih glazbenika mlađe generacije, violonist Marin Maras, je i Mendelssohnova Reformacijska simfonija “remek djelo u 4 stavka koje sadrži sve elemente velike simfonije”, koju je komponirao kad je imao samo 21 godinu.

Komentiraj