Dubrovački gradonačelnik kazneno prijavljen zbog koncesije za zidine

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predsjednik tamošnjeg Gradskog vijeća Marko Potrebica i predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić kazneno su prijavljeni zbog navodnih brojnih nezakonitosti oko dodjela koncesije za upravljanje Dubrovačkim gradskim zidinama, zaštićenim kulturnim dobrom u vlasništvu države koje u jednoj solidnoj turističkoj godini donosi prihod od otprilike 200 milijuna kuna. U kaznenoj prijavi koju posjeduje Nacional sugerira se da je aneks postojećeg starog ugovora između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine, sklopljen početkom 2018. godine, protivan nizu zakona koji reguliraju upravljanje zaštićenim kulturnim dobrima. Njima trojici na teret se stavlja zlouporaba položaja i ovlasti, a moguće i poticanje na isto.

Podnositelj te prijave je prošle godine osnovano Društvo prijatelja grada Dubrovnika, u čije ime nastupa odvjetnica Doroteja Jurčić. Ona je za Nacional potvrdila da su među osnivačima tog društva osobe poput Dane Konsuo, odvjetnika Mladena Dragičevića i drugih. „Društvo ima veliki broj članova vrlo cijenjenih u Dubrovniku, zainteresiranih da se našom neprocjenjivom kulturnom baštinom upravlja zakonito“, rekla je Doroteja Jurčić za Nacional.

Sporovi oko Dubrovačkih zidina, službeno najposjećenijeg kulturnog sadržaja u Hrvatskoj, u javnosti su izbijali periodično – mahom kroz prigovore da je taj zaštićeni spomenik i vrlo unosan turistički resurs dodijeljen na upravljanje jednoj udruzi građana. S druge strane, zagovaratelji tog poteza opravdavali su ga šezdesetogodišnjom tradicijom, kao i činjenicom da Društvo prijatelja kulturne baštine značajna sredstva ulaže u daljnju obnovu i zaštitu spomenika kulture u cijeloj nekadašnjoj Dubrovačkoj Republici. Aneksom koji je Franković potpisao omjer podjele novca od ulaznica izmijenjen je s 50 naprema 50 na 60:40 u korist Grada Dubrovnika, pa je na to ime u 2019. godini u gradski proračun, kako on tvrdi, uplaćeno 120 milijuna kuna.

Podnositelji kaznene prijave iz novoosnovanog Društva prijatelja grada Dubrovnika tvrde da su potpisivanjem aneksa ugovora prekršeni Zakon o zaštiti kulturnih dobara i Zakon o koncesijama. Ukratko, koncesije za kulturna dobra u vlasništvu Republike Hrvatske dodjeljuju se na temelju provedenog javnog prikupljanja ponuda, a u ovom slučaju toga nije bilo, kao ni bilo kakvog natječaja. Time je, tvrdi se, za višemilijunske iznose oštećen Grad Dubrovnik, kojemu je država povjerila upravljanje tim kulturnim dobrom, a profitiralo je Društvo prijatelja dubrovačke starine kao udruga građana.

Kaznenom prijavom zahtijeva se i da se iz istraživanja tog slučaja izuzme kompletna Policijska uprava dubrovačko-neretvanska, i to zbog sumnje na pristranost. „Suprug voditeljice Ureda gradonačelnika i njegove najbliže suradnice Marijete Hladilo, Dominko Hladilo, visokopozicioniran je u toj policijskoj upravi. Njegov brat obnaša dužnost općinskog državnog odvjetnika. Sam načelnik Policijske uprave Ivan Pavličević i spomenuti Dominko Hladilo srodnici su po tazbini, a naposljetku i brat gradonačelnika Frankovića također je zaposlen u dubrovačkoj policiji“, stoji u kaznenoj prijavi.

„Prije njenog podnošenja najprije smo tražili pokretanje prethodnog postupka dodjele koncesije, potom poslali prigovor gradonačelniku Frankoviću koji nije odgovorio, a zatim i pokrenuli postupak pred Upravnim sudom u Splitu“, objasnila je za Nacional odvjetnica Doroteja Juričić. Upozorila je i na posebno problematičan podatak da ulaznice za Dubrovačke gradske zidine i dalje nisu fiskalizirane pa odluku o promjeni u udjelu prihoda smatra tek „podjelom plijena“.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković za Nacional je rekao da nikakav novi ugovor oko zidina nije potpisan, da bi novoosnovano Društvo prijatelja grada Dubrovnika uopće bilo stranka u postupku.

„Potpisan je tek aneks koji je za Grad Dubrovnik povoljniji. Originalni ugovor postoji već šezdesetak godina, a dodaci su potpisivani i u doba gradonačelnika Vida Bogdanovića, Dubravke Šuice i Andra Vlahušića“, objasnio je Franković. On tvrdi da Društvo prijatelja kulturne baštine „ima sustav kontrole i podliježe vrlo redovitom nadzoru Ministarstva financija, a u proteklom razdoblju uložilo je ili ulaže značajna sredstva u obnovu baštine na širem dubrovačkom području.

Komentiraj