DUBROVAČKE LJETNE IGRE publika potvrdila ‘hit status’ predstave Tri zime

Toni Soprano

Predstava zagrebačkog HNK ‘Tri zime’ autorice Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana oduševila je brojnu festivalsku publiku u dubrovačkom parku Gradac, opravdavši brojne nagrade i priznanja, kako kritike, tako i publike.

Drama je s velikim uspjehom praizvedena u Londonu, u New Yorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn, a izvedbom u HNK-u doživjela je nepodijeljeno oduševljenje, postavši pravim hitom.

Do sad je izvedena gotovo pedeset puta s gostovanjima u Mariboru, Ljubljani, Puli, Slavonskom Brodu, u Tel Avivu, na festivalu MESS u Sarajevu gdje je osvojila nagradu žirija za najbolju predstavu te otvorila 27. Marulićeve dane u Splitu, na kojima je osvojila Nagradu za suvremeni dramski tekst, Nagradu publike za najbolju predstavu festivala te dvije Nagrade za glumačko ostvarenje.

Gostovala je i u Podgorici, na 62. Sterijinom pozorju u Novom Sadu te u Jugoslovenskom narodnom pozorištu u Beogradu, a prikazana je i u sklopu ovogodišnjeg dramskog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara.

U Dubrovniku je uz smijeh predstava je popraćena ovacijama. Iako tematski specifična, smještena u različita razdoblja hrvatske povijesti i to ne kronološki pa je domaćoj publici zasigurno bliža i razumljivija, predstava je naišla i na oduševljenje inozemne publike, koja ju je mogla pratiti uz titlove putem vip script aplikacije.

Riječ je o drami koja prati sudbine snažnih žena iz četiriju naraštaja povezanih jednom kućom, a Tena Štivičić je kao ishodište uzela priču iz vlastite obitelji, nadahnuta teškim životom svoje prabake. Predstava se odvija, kako naslov kaže, kroz tri zime – 1945., 1990. i 2011. godine. Ljudi kroje sudbinu kuće u kojoj se talože godine i sjećanja. Osim izvrsnog teksta Tene Štivičić, sastav ansambla zagrebačkog HNK, garancija je sjajne predstave.

Likove tumače: Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Damir Markovina, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk, Slavko Juraga i Ivan Glowatzky.

Scenograf predstave je Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar, dramaturginja Mirna Rustemović, oblikovanje svjetla potpisuje SONDA4, a oblikovanje videa i fotografija Toni Soprano.

Komentiraj