DUBROVAČKE LJETNE IGRE Projekt ”Predgovor, gitara i sedam stranica iz romana Sto godina samoće G.G. Márqueza”

HINA/ Nikša MILETIĆ

U sklopu programa 67. Dubrovačkih ljetnih igara u nedjelju navečer u ljetnikovcu Skočibuha u Dubrovniku postavljen je projekt ”Predgovor, gitara i sedam stranica iz romana Sto godina samoće G.G. Márqueza”, u preradi Mani Gotovac.

Riječ je o tzv. čitanoj probi s publikom kroz koju se provlače tri glavna motiva – incest, konzervatizam u politici i zemlji te pisanje i stvaranje danas.

Pomoćnica intendanta za dramski program Igara Mani Gotovac, koja je napravila i scensku prilagodbu i preradu za ovu izvedbu u sklopu programa “Pisci na Igrama” istaknula je kako su glumci nadmašili njezina očekivanja.

”Kad mi je palo napamet da ću raditi Marqueza ja sam to zamislila puno lošije nego što su to oni napravili. Ovo je kao jedna čitana proba i drago mi je da su glumci uložili toliko i truda i ljubavi. I svjetlo i zvuk…sve je bilo vrhunski. Večeri s piscima inače nisu ni slutnja predstavi, ali ovo je zaista bilo kao neka takva slutnja”, rekla je Gotovac.

Glumica Bojana Gregorić rekla je kako joj je bio pravi izazov postaviti ovaj projekt, pogotovo s obzirom na kratak rok pripreme.

”Bio je izazov raditi Marqueza, jer tko god se toga prihvatio, to nikad nije zaživjelo niti na filmskom platnu niti u kazalištu. U ovoj proznoj varijanti zaista je bio izazov složiti u tri dana situacije koje su dijaloški posložene, a da istodobno imamo neku komunikaciju s publikom. Drago nam je da publika pronalazi interes u jednoj zajedničkoj otvorenoj probi. Ovo nije predstava naravno, ali je izazov snaći se s takvim sjajnim i pametnim djelom u tako kratkom roku”, rekla je Gregorić.

Inače, Ursulu tumači Milka Podrug Kokotović, Amarantu Bojana Gregorić, Ranko Zidarić je Aurelio Buendia, a Sven Medvešek Gerineldo Marquez.

Festivalska publika moći će pogledati reprizu u ponedjeljak u 21 i 30 sati na istom mjestu.

Komentiraj