Nova knjiga Ivice Kunčevića “Redateljske bilješke” predstavljena je u četvrtak navečer u sklopu popratnog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju palače Sponza.

Knjigu su uz autora predstavili Davor Mojaš i Željka Turčinović, uz sudjelovanje glumaca Mirej Stanić i Hrvoja Sebastijana, a uvodno se okupljenima obratio i v.d. intendanta Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk, povlačeći paralelu između redateljske i dirigentske uloge.

Redatelj, spisatelj i novinar Davor Mojaš rekao je kako je ovaj ”Kunčevićev teatropis” intrigantno štivo koje potiče na razmišljanje o kazalištu.

“To je zapis o umjetnicima, glumcima, djelima, piscima, ali i likovima u drami koje autor čita i sa svima njima razmjenjuje misli”, kazao je Mojaš.

Sam Kunčević je istaknuo kako je kroz ove bilješke spontano ispisao niz portreta, posebice glumaca s kojima je radio, a sinoć je na predstavljanju istaknuo dvoje doajena hrvatskog glumišta – Milku Podrug Kokotović i Mišu Martinovića.

Iz Dubrovačkih ljetnih igara navode kako Ivica Kunčević nosi snažnu vezu s Dubrovnikom i osobito s Festivalom, na kojima je najprije bio asistent redatelja, potom redatelj, a zatim i ravnatelj dramskog programa.

Uz brojna uprizorenja klasičnih djela svjetske književnosti te suvremenih hrvatskih pisaca, ustrajno je radio na scenskom promaknuću djela iz dubrovačkog dijela hrvatske književne baštine poput ”Dunda Maroja”, ”Tirene”, Gundulićeve ”Dubravke”, Zlatarićeve ”Elektre”, Vojnovićevih ”Ekvinocijo”, ”Dubrovačka trilogija” itd.

Komentiraj