HINA/ DLJI

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Postavljen multimedijalni projekt o nadvojvodi Maksimilijanu i Carloti

U sklopu projekta ”Pisci na Igrama” Dubrovačkih ljetnih igara, na otoku Lokrumu, pokraj Dubrovnika u subotu navečer autori i izvođači Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić postavili su multimedijalnu priču o nadvojvodi Maksimilijanu i njegovoj Carloti.

Na svojim večerima posvećenima Maksimilijanu, Carloti i Lokrumu, spisatelji Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić pričaju dosad neispričanu priču o nesretnom i hrabrom nadvojvodi, njegovoj nemirnoj i osjetljivoj supruzi, njihovim snovima koje su još uvijek imali na Lokrumu.

Priču su potkrijepili filmskim materijalom, kao i igranim trenucima, u kojima Maksimilijan i Carlota razgovaraju pred publikom.

Habsburgovac nadvojvoda Maksimilijan koji je živio sredinom 19. stoljeća, bio je vlasnik, ali i veliki obožavatelj Lokruma, kojeg su hortikulturisti uredili za njega i njegovu ženu Carlotu, te tako Lokrum pretvorili u mali raj na zemlji. Lokrum je toliko nadvojvodi bio prirastao srcu da je za njim čeznuo i u dalekom Meksiku, te je u jednom svom pismu napisao: ”Lokrum je jedina točka u Europi za kojom čeznem!”.

Izvođač Daniel Rafaelić rekao je pak da je otok Lokrum točka koja “energetski napaja cijelu priču”.

“Lokrum je žarište priče o Maksimilijanu i Carloti, a Maksimilijan je često govorio kako mu je to točka ‘za kojom čezne’. Zapravo, Lokrum je u ovom slučaju točka koja energetski napaja cijelu priču, a posebno je zanimljiv drugi dio te priče, odnosno odjek kroz multimediju, filmove, gdje zapravo fragmente pronalazite u sasvim nevjerojatnim filmovima”, rekao je Daniel Rafaelić.

”Radi se o najranijim filmovima uopće, snimanim na Lokrumu, dakle, djelima iz dvadesetih i tridesetih godina. Volimo ‘kopati’ po arhivima, pa smo tako našli jako puno ovakvog materijala. S druge strane, priča na Lokrumu je jedan od projekata koje Milana i ja radimo, vadeći iz zaborava ljude koji su ušli u mitologiju, a zapravo nikada nisu do kraja istraženi”, istaknuo je Daniel Rafaelić.

Njegova kolegica Milana Vuković Runjić istaknula je ni ona niti Rafaelić nisu glumci već pripovjedači posvećeni otimanju stvari zaboravu.

“Naši naslovi koji povezuju neku živu povijest su ‘Pričam ti priču’. Možda zaboravljenu priču, film, glazbu, a ponekad se stvar čak pretvori u dramatizaciju. Međutim, mi nismo glumci, već smo došli ispričati priče. Mi smo ljudi koji su izvadili iz ormara, iz zaborava, naftalina, stvari koje su zaboravljene ili se ne pamte iz nekih razloga”, rekla je pak Milana Vuković Runjić te dodala kako se priča o Maksimilijanu i Carloti uklapa se u cijelu hispanoameričku priču ovogodišnjih Igara, gdje se Dubrovnik otvara Latinskoj Americi, s obzirom da je Maksimilijan bio tri godine meksički car.

Ustvrdila je i kako je njihova priča oživljena kroz poeziju, te filmove koji su jako važni, a koji su vezani kako za ovaj par, tako i za sam otok Lokrum.

Ovaj multimedijalni projekt održat će se na Lokrumu i u subotu s početkom u 21,30 sati.

Komentiraj