Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovačke ljetne igre: Odlično posjećen nastup Ive Pogorelića

U sklopu 66. Dubrovačkih ljetnih igara proslavljeni pijanist Ivo Pogorelić nastupio je u nedjelju navečer u Dubrovniku pred prepunim Kneževim dvorom.

Pogorelić je nastupio s Komornim studijom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem mađarskog dirigenta Zoltána Kocsisa, a izveo je Chopinov ‘Koncert za klavir i gudače br. 2 u f-molu’.

Prema neslužbenim procjenama u Knežev dvor u Dubrovniku došlo ga je slušati više od 600 ljudi, a osim Chopina na programu su još bili ‘Divertimento za gudače’ Béle Bartóka i ‘Serenada u C-duru za gudački orkestar’ Petra I. Čajkovskoga u izvedbi Komornog studija Zagrebačke filharmonije.

Ivo Pogorelić glazbu je počeo učiti sa sedam godina, a obrazovanje je nastavio na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi.

Nakon debija 1981. u Carnegie Hallu u New Yorku bilježi nastupe u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta i nastupa s vodećim svjetskim simfonijskim orkestrima.

Poznat je i kao veliki humanitarac, a prvi je umjetnik kojemu je UNESCO davne 1987. dodijelio visoko cijenjeni naslov ambasadora dobre volje.

Posljednji put Pogorelić je na Igrama u Dubrovniku nastupio 2011. što je nakon 26 godina pauze bio njegov veliki povratak na Igre praćen nevjerojatnim interesom publike, što je bio slučaj i s njegovim večerašnjim koncertom.

Komentiraj