Dubrovačke ljetne igre: Nakon 31 godinu u Dubrovniku ponovno Philippe Entremont

Grgo Jelavic/PIXSELL

U sklopu glazbenog programa 67. Dubrovačkih ljetnih igara ugledni francuski pijanist Philippe Entremont održao je u petak u atriju Kneževa dvora u Dubrovniku klavirski recital kojim je označio svoj povratak na Igre nakon 31 godinu.

Kako napominju iz Festivala, Entremont je zadnji put, upravo u Kneževu dvoru, nastupio davne 1975. godine. Na programu su večeras bili Partita br. 1 u B-duru Johanna Sebastiana Bacha, Sonata br. 30 u E-duru Ludwiga van Beethovena, Nokturno br. 8 u Des-duru i Scherzo br. 2 Frédérica Chopina te Images Claudea Debussyja i Sonatina u fis-molu Mauricea Ravela.

Zavidna karijera Philippea Entremonta počela je u njegovoj osamnaestoj godini, kada je privukao međunarodnu pozornost sjajnim nastupom u njujorškom Carnegie Hallu izvevši Jolivetov Klavirski koncert i Lisztov Koncert za klavir br. 1. Od tada djeluje s velikim uspjehom diljem svijeta kao pijanist, a zadnjih 30 godina i kao dirigent. U sezoni 2010./2011. imenovan je šefom dirigentom Boca Raton filharmonije i doživotnim počasnim dirigentom Münchenskog simfonijskog orkestra. Jedan je od umjetnika s najopsežnijom diskografijom svih vremena i dobitnik brojnih uglednih nagrada i priznanja na tom polju. Među mnogim diskografskim kućama s kojima je surađivao su CBS Sony, Teldec i Harmonia Mundi, ističu iz Dubrovačkih ljetnih igara.

Među brojnim priznanjima i odličjima koja su mu uručena valja istaknuti Veliki križ za zasluge i Križ časti za dostignuća na polju umjetnosti i znanosti Republike Austrije, kao i francuska odličja Red Legije časti, Orden za zasluge i Medalja za zasluge na polju umjetnosti i književnosti. Philippe Entremont predsjednik je ugledne institucije ICPA i Bel’Arte fondacije iz Bruxellesa, a obnaša i dužnost direktora slavnog američkog Konzervatorija Fontainebleau, koju je nekoć obnašala legendarna Nadia Boulanger.

Komentiraj