HINA/ Nikša MILETIĆ

DUBROVAČKE LJETNE IGRE ‘Labuđe jezero’ postavljeno u parku Gradac

Nakon desetogodišnje pauze Balet Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu vratio se na Dubrovačke ljetne igre, pa je tako u parku Gradac u petak navečer izvedena uspješnica ”Labuđe jezero” Petra I. Čajkovskog, u koreografiji slavnoga Vladimira Malakhova.

Kako su istaknuli iz Igara, Labuđe jezero, najpopularnije djelo svjetskih baletnih repertoara u posljednjih 130 godina od nastanka, postalo je sinonim za baletno kazalište.

Prva potpuna i spektakularna izvedba baleta održana je 1895. u sanktpeterburškome Marijinskom kazalištu, i od tada nije moguće zamisliti bilo koju svjetsku baletnu kuću koja na svom repertoaru nema tu zanimljivu priču o princu koji svojom ljubavlju, poslije puno izazova, uspijeva spasiti začaranu princezu i njezino jato labuđih prijateljica iz kandža zloga čarobnjaka Rotbarta.

Taj balet je ujedno i jedan od najtežih izazova koji se postavlja pred svaki baletni ansambl i soliste, dok je uloga krhke Odette i zle Odilije ostala najvišim dometom umjetničke kreacije svake klasične balerine.

Vladimir Malakhov nastupio je kao plesač u 24 verzije Labuđega jezera u različitim koreografijama i različitim kazalištima, a njegovo prvo uprizorenje ovoga slavnog djela, kreirano je upravo za zagrebački baletni ansambl. Mnogi kritičari nazivaju ga plesačem stoljeća, zahvaljujući njegovu liričnom plesnom stilu i savršenoj tehnici.

Baletnu je naobrazbu Malakhov stekao na znamenitoj moskovskoj baletnoj Akademiji Boljšoj teatra, a prvakom je bio u nekoliko prestižnih svjetskih baletnih kazališta, kakva su Balet bečke Državne opere ili American Ballet Theatre te državni baleti u Beču i Berlinu. Dobitnik je mnogih prestižnih međunarodnih plesačkih i koreografskih nagrada.

Osim večernje izvedbe, publika će ”Labuđe jezero” moći vidjeti i 15. i 16. srpnja s početkom u 21,30 sati.

Komentiraj