Dubravku Vrgoč odvraćaju od kandidature da lakše prođe Plenkovićeva kandidatkinja

Nakon što je Nacional objavio da premijer Plenković kao intendanticu HNK u Zagrebu želi Ivu Hraste Sočo, počelo se govoriti da sadašnju intendanticu Dubravku Vrgoč ‘čeka’ ravnateljsko mjesto u Gavelli ili u diplomaciji. Ona to vidi kao pokušaj da ju se odvrati od kandidature, javit će se ponovo i misli da će imati najbolji program za novi mandat na čelu HNK

Nakon što je Nacional u prošlom broju prvi objavio informaciju da premijer Andrej Plenković kao novu intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu vidi Ivu Hraste Sočo, gradsku zastupnicu HDZ-a i trenutačnu posebnu savjetnicu ministrice Nine Obuljen Koržinek, počelo se razgovarati i o sudbini Dubravke Vrgoč. Trenutačna intendantica u drugom mandatu nije više u milosti ministrice jer joj je posljednji mandat obilježen višekratnim optužbama za mobing zaposlenika, koje su kulminirale kaznenom prijavom MUP-a za mobing. Iako se Dubravka Vrgoč imala želju prijaviti na natječaj za novog intendanta, koji će biti raspisan na telefonskoj sjednici Kazališnog vijeća 24. kolovoza, u krugovima bliskim Ministarstvu kulture i medija, kao i pojedini izvori iz HNK smatraju da se to najvjerojatnije ipak neće dogoditi. No Dubravki Vrgoč su do odlaska u mirovinu preostale točno četiri godine ili, ako se gleda politički, jedan mandat.

Stoga se sve glasnije plasiraju informacije da je Dubravka Vrgoč zainteresirana za ravnateljsko mjesto u zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella, koje se nalazi na dvije minute hoda od HNK. Draženu Ferenčini, redatelju i sadašnjem ravnatelju Gavelle, mandat uskoro istječe pa će Kazališno vijeće Gavelle natječaj za novog ravnatelja, doznaje Nacional, raspisati krajem godine. Ovih nekoliko mjeseci dovoljno je vremena za lobiranja pa se tako među kandidatima pojavilo i ime Dubravke Vrgoč. Iako je imala dosta problema kad je u pitanju njezin odnos sa zaposlenicima Baleta i posebno Opere, Dubravka Vrgoč u gotovo je idealnim odnosima s ansamblom Drame. Stoga joj Nacionalovi sugovornici, zaposlenici Gavelle, ali i oni koji su izvan tog kazališta, ali su jako dobro upućeni u situaciju oko Dubravke Vrgoč, prognoziraju dosta velike šanse. Dubravka Vrgoč na upit Nacionala nije odgovorila.

Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč nije više u milosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ali nema namjeru odustati od kandidature za još jedan mandat i već priprema novi program. PHOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

No nije samo Gavella u igri kad je u pitanju budućnost Dubravke Vrgoč. Spominje se i njezin jači angažman u Europskoj kazališnoj konvenciji, neprofitnoj organizaciji koja potiče okupljanje i razmjenu umjetnika, djeluje kao platforma za profesionalno usavršavanje i štiti interese kazališta unutar europske kulturne politike. Već je bila predsjednica te organizacije, a i danas je visokopozicionirana članica. Osim toga, koliko god neobično to može zvučati, Nacional doznaje da se Dubravka Vrgoč spominje i u kontekstu diplomacije, odnosno da postoji mogućnost da intendantica HNK u Zagrebu svoju karijeru završi izvan Hrvatske.

Međutim, kazališni izvori bliski Dubravki Vrgoč ističu da ona još nije odlučila da se neće kandidirati za još jedan mandat, štoviše, da intenzivno priprema program za novu kandidaturu, a sve ove druge kombinacije koje se oko nje spominju doživljavaju kao pokušaj da se nju zapravo odgovori od namjere da se kandidira jer su svjesni da bi ona, neovisno o optužbama za mobing koje se tek trebaju pravosudno dokazati, svojim dosadašnjim i programskim i financijskim rezultatima mogla prezentirati najbolji program za još jedan mandat na čelu HNK. Ističu da je trenutačno HNK u Zagrebu u plusu čak 18 milijuna kuna, a Dubravka Vrgoč uspjela je i osigurati vrlo unosne europske projekte u vrijednosti stotinu milijuna kuna.

Isto kao i Dubravka Vrgoč, nakon informacije o tome da je najpoželjnija kandidatkinja za čelo zagrebačkog HNK Iva Hraste Sočo od svoje bi kandidature za tu poziciju mogao odustati i Marin Blažević, trenutačni intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. On je sve donedavno bio najizgledniji kandidat, i to ministričin, ali se zbog pobune dijela HDZ-ovaca od njega moralo odustati i okrenuti se Ivi Hraste Sočo. Tu je odluku donio premijer Plenković jer su neki članovi HDZ-a mjesecima vršili pritisak na vodstvo stranke da se nikako ne izabere Marin Blažević, zbog njegovih oštrih riječi upućenih HDZ-u, posebno kad je kao ravnatelj Opere bio desna ruka Oliveru Frljiću dok je bio intendant riječkog HNK.

 

Pitanje je imaju li smisla natječaji kad se imena kandidata predloženih po političkoj liniji spominju i prije nego što se natječaji raspišu, pa Možemo! priprema izmjene zakona

 

S obzirom na to da su osnivači HNK Ministarstvo kulture i medija, u 51-postotnom, i Grad Zagreb, u 49-postotnom udjelu, bilo bi poželjno da se gradonačelnik i ministrica slože oko kandidata ili kandidatkinje za intendanta, iako je konačna odluka na ministrici. Iz stranke Možemo! nisu željeli komentirati kandidate jer ništa nije službeno, štoviše još nije niti raspisan natječaj. No Vilim Matula, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za kulturu zagrebačke Gradske skupštine, za Nacional je rekao da žele pozvati ljude da se odazovu na natječaj: „Vjerujemo da će se javiti s programima koji pokazuju odgovornost te osuvremenjuju način upravljanja i program kazališta. Po statutu i zakonu, ministrica i gradonačelnik zajedno odlučuju o kandidatkinji ili kandidatu, a ako se ne uspiju usuglasiti, odluka je na ministrici, ali i sva odgovornost.“

Ono u čemu se slažu svi Nacionalovi sugovornici jest činjenica da ovakav način izbora intendanta, ili bilo kojeg drugog čelnog čovjeka institucije u kulturi, nikako nije dobar. I u ovom slučaju, kao i toliko puta ranije, postavlja se pitanje imaju li smisla natječaji kad se imena potencijalnih kandidata predloženih po političkoj liniji spominju i prije nego što se ti natječaji raspišu. Kako Nacional doznaje, iz stranke Možemo! planiraju promjene zakonskih rješenja da se ovakve stvari ne bi više događale.

Iva Hraste Sočo Plenkovićev je izbor za intendanticu, ali već se propituje ima li dovoljno referenci. PHOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Kad je riječ o Ivi Hraste Sočo, koja bi se trebala kandidirati za intendanticu HNK u Zagrebu, najveći prigovor koji se može čuti na njezin račun jest to što je stranački aktivna – ona je članica HDZ-a i bila je kandidatkinja Davoru Filipoviću za dogradonačelnicu. Nije to prvi put jer je i Srećko Šestan, intendant HNK u Splitu, član HDZ-a, ali svakako nije dobra praksa da su intendanti ili ravnatelji kazališta stranačke osobe. Nacionalovi izvori tvrde da bi, kad je riječ o HNK Zagreb, ovo bilo prvi put da se na mjesto intendanta odnosno intendantice izabere stranački aktivna osoba te da čak ni Ana Lederer, u vrijeme kad je bila intendantica HNK u Zagrebu, nije bila vezana ni za koju stranku, odnosno da se u Domovinskom pokretu aktivirala tek nakon isteka mandata. Isto tako, Nacionalovi izvori propituju ima li Iva Hraste Sočo dovoljno referenci baš za poziciju intendantice, a propituju i činjenicu da je u politiku ušla u vrijeme Tomislava Karamarka, odnosno da je bila odabir bivšeg kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a da je u karijeri bila pomoćnica čak troje ministara – Andree Zlatar Violić, Zlatka Hasanbegovića i Nine Obuljen Koržinek, kao i državna tajnica u mandatu Berislava Šipuša. Ističu i da su ona i ministrica osobno bliske prijateljice, njihovi muževi čak su navodno išli zajedno na jedno hodočašće u Španjolsku, te smatraju da bi njezin izbor predstavljao eklatantan sukob interesa.

Nacionalovi kazališni izvori isto tako smatraju da bi iz još jednog razloga bilo skandalozno da nova intendantica postane Iva Hraste Sočo. Naime, tvrde da bi to otvorilo pitanje sukoba interesa Nine Obuljen Koržinek.

„Ministrica je najprije osigurala da v.d. ravnatelja HRT-a postane Renato Kunić, s kojim su ona i njezin suprug intimno prijateljski povezani, a sada na mjesto intendantice HNK gura i svoju frendicu i specijalnu savjetnicu iz Ministarstva kulture i medija“, zaključio je Nacionalov izvor.

Komentiraj